POZVAO NA MODERNIZACIJU VOJNE INDUSTRIJE EU! Junker: Evropske nacije će nestati ako ne ostanu zajedno!

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je danas da je potrebno modernizovati odbrambene industrije u zemljama članicama EU kako bi bile efikasnije i manje zavisne od američke vojne zaštite.

Junker je rekao da su SAD i prije pobjede Donalda Trampa na predsjedničkim izborima, stavile do znanja da očekuju da članice NATO u Evropi pojačaju svoju odbranu. Kako je naveo na obilježavanju 25. godina od samita u Mastrihtu, gdje su postavljeni temelji zajedničke evropske valute, najbolji način da se to postigne je standardizovanje vojne industrije.

– U Evropi imamo 174 vrste oružja. Kada će jedan evropski helikopter ili jedan evropski tenk biti dovoljni – kazao je Junker. Odbrana će biti jedna od glavnih tema na samitu EU koji se održava sledeće nedelje.

Evropske nacije će nestati ako ne ostanu zajedno

Ekonomska i demografska “težina” Evrope u svijetu se smanjuje, a njene nacije će vremenom nestati osim ako ne ostanu zajedno u Evropskoj uniji, upozorio je danas predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker. “Oni koji misle da je došlo vrijeme da se dekonstruiše, da se rasparča Evropa, da se podijelimo po nacionalnim linijama, potpuno griješe. Nećemo postojati kao pojedinačne nacije bez EU”, rekao je Junker.

Obraćajući se na događaju povodom 25. godina od samita u Mastrihtu, koji je održan u decembru 1991. godine, a koji je bio uvod u Mastrihtski ugovor o EU, Junker je rekao da će udio Evrope u svjetskoj ekonomiji opasti za 10 godina sa sadašnjih 25 odsto na 15 odsto. On tvrdi da za 20 godina nijedna evropska zemlja neće biti dio grupe G7, koja okuplja sedam industrijalizovanih zemalja svijeta, preneo je Rojters.

Podsjetivši da su na početku prošlog vijeka Evropljani činili oko 20 odsto čovječanstva, a na početku ovog između pet i sedam odsto, Junker predviđa da će se taj broj dodatno smanjiti na 4 odsto do kraja vijeka. Ocijenio je i da je izbjeglička kriza, tokom koje je oko 1,4 miliona tražilaca azila stiglo u Evropu od početka prošle godine, uništila ideju o EU kao bloku koji se zasniva na zajednički dogovorenim pravilima.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj