OBAMA NA CNN-u: Nisam vidio da DAIŠ dolazi, iznenadio me je!

Uprkos dugogodišnjoj prisutnosti u regionu i kopnenim intervencijama, DAIŠ je ipak iznenadio američkog predsjednika Barakca Obamu, piše CNN. Zbog DAIŠ-a, Obama je morao da donese neke od najtežih odluka svog mandata, otkrio je američki predsjednik za američku televiziju.

“Sposobnost DAIŠ-a, ne samo da ojača u Siriji, nego da i onda pokrene velike kopnene ofanzive poput one u Mosulu, na primjer, nisu bile na mom obavještajnom radaru”, rekao je Obama novinaru Faridu Zakariji.

Sada je jasno da će Obama napustiti Bijelu kuću sa Sirijcima koji se suočavaju s velikom bijedom i razaranjima. Grad Halep postao je noćna mora za nekoliko desetina hiljada Sirijica koji još uvijek tamo žive. Sukob je doveo do stotine hiljada žrtava, uzrokovao je izbjegličku krizu u Evropi i doveo do rasta terorističke grupe za koju Obama priznaje da nije vidio da dolazi.

To nasljeđe ga progoni, ali objašnjava CNN-u kako su odluke koje je donio bile najbolje koje mogao da donese u zemlji bez dobrih odnosa. Izbjegavanje sukoba većih razmjera u Siriji “bila je najpametnija odluka iz izbora loših odluka koje su nam bile dostupne”, rekao je američki predsjednik.

Mnogi su kritikovali Obamu zbog povlačenja vojske iz Iraka. “Održavanje američkih vojnika u to vrijeme nije moglo da spriječi snage koje su dovele do rasta DAIŠ-a: vlada u Bagdadu težila je sektaškoj agendi, brutalni diktator u Siriji koji je izgubio kontrolu nad velikim dijelovima zemlje, društvene mreže koje su zahvatile globalni bazen regruta, i šupljinu u iračkim sigurnosnim snagama”, rekao je Obama.

Zbog povlačenje iz Iraka, novoizabrani predsjednik Donald Trump kritikovao je demokrate, Obamu i Hillary Clinton optužujući ih kako su stvorili vakuum u Iraku koji je omogućio uzdizanje DAIŠ-a.

U susjednoj Siriji, osim DAIŠ-a, pojavila se još jedna kriza, obračun predsjednika Bashara al Assada s ‘opozicijom’. Obama je bio skeptičan prema tome da bi opozicija mogla da prevlada, uprkos tome što su mu savjetnici predlagali da naoružava ‘umjerenu opoziciju’.

Asad je u Siriji prešao “crvenu liniju” koju je odredio Obama navodno koristeći hemijsko oružje protiv civila. Američki predsjednik je rekao da će, ako Asad to uradi, poslati vojsku u Siriju. Ipak, odustao je od toga. “U stvari, pozicionirali smo našu vojsku da bude spremna da napadne Assada ukoliko nam ne bude dao hemijsko oružje”, rekao je Obama Zakariji. “I činjenica je, da se riješio hemijskog oružja na neviđen način”.

 

(GLOBAL CIR/Nedeljnik)

 

Objavljeno u:

Komentiraj