RUSIJA PONOVO NA PRAGU SAD-a: Sa Kubom potpisali sporazum o odbrambenoj kooperaciji

Kubanski potpredsjednik Ricardo Cabrisas i ruski zamjenik premijera Dmitrij Rogozin potpisali su jučer u Havani novi sporazum o odbrambenoj kooperaciji koji traje do 2020. godine. Za vrijeme sastanka također je potpisano još nekoliko sporazuma na polju tehnologije, avijacije, medicine i željezničke industrije.

Što se tiče odbrambenog ugovora, većinom se odnosi na tehničke aspekte i savjetovanje. Rogozin je istaknuo kako ovaj sporazum ne predviđa dolazak ruskih trupa te je riječ o programu modernizacije kubanskih snaga.

“Pojedine Zapadne zemlje kao što je SAD nastoje izvršiti pritisak na nas namećući nam sankcije, no Rusija i Kuba imaju iste stavove po pitanju nezavisnosti i suvereniteta”, rekao je Rogozin za vrijeme sastanka.

Podsjetimo, Kuba je bila važan saveznik SSSR-a. Nakon raspada Sovjetskog Saveza došlo je do zahlađenja odnosa, no otkako je Putin na vlasti odnosi se ponovno popravljaju, a Rusija je 2014. otpisala čak 90% kubanskog duga prema Rusiji.

Dok jedni smatraju kako je ‘povratak’ na Kubu ispravljanje greške iz 2002. godine, kada je ruski  radioelektronski obavještajni centar prestao sa radom, drugi vojni analitičari imaju potpuno drugačiji stav.

“Formiranje ruskih vojnih baza na Kubi nema vojno-strateškog smisla. Takvim razgovorima želi se pobuditi interes SAD-a, oni su odgovor na povećanu aktivnost NATO-a u Europi”, rekao je Maksim Starčak, istraživač-suradnik Centra za međunarodnu i obrambenu politiku Sveučilišta Queens u Kanadi i PIR centra, nevladine organizacije specijalizirane za proučavanje pitanja globalne sigurnosti.

Po mišljenju Starčaka, Kremlj bi razgovore o obnovi prisutnosti na otoku mogao koristiti kao način da Washingtonu pokaže da će “svaki novi kontra-korak izazivati reakciju, što znači da su pregovori potrebni”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj