(VIDEO) BOB DYLAN SE NIJE POJAVIO NA DODJELI NOBELA: Njegovu pjesmu ‘A Hard Rain’s A-Gonna Fall’ otpjevala je Patty Smith

Svečano odjeveni, ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za medicinu, ekonomiju, fiziku i kemiju preuzeli su u subotu svoje nagrade na gala svečanosti u Stockholmu, no među njima nije bilo američke glazbene ikone Boba Dylana, dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Ranije tijekom dana, Nobelova nagrada za mir uručena je kolumbijskom predsjedniku Juanu Manuelu Santosu za njegove napore da se okonča pedesetogodišnji sukob s marksističkim pobunjenicima FARC-a.

Na svečanosti u Stockholmu, devetero nazočnih laureata preuzelo je nagrade od kralja Carla Gustafa XVI., u koncertnoj dvorani ukrašenoj tisućama ružičastih ruža i amaralisa koje je donirao talijanski grad San Remo, gdje je Alfred Nobel umro 10. prosinca 1986. godine.

No Bob Dylan nije bio među njima. Ispričao se da je zauzet, što je uznemirilo Švedsku koja je to doživjela kao uvredu Švedskoj akademiji, koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, te Nobelovoj zakladi.

Dylan (75) je prvi pjevač i tekstopisac koji je dobio tu prestižnu nagradu.

Američka pjevačica Patti Smith zbog toga je, vidno uzbuđena, izvela njegovu pjesmu “A Hard Rain’s A-Gonna Fall” pred 1500 uzvanika.

Dylan je poslao govor zahvale koji će biti pročitan na gala večeri u gradskoj vijećnici, na koju je pozvano 1300 gostiju i kraljevska obitelj. Nagrada će mu biti predana osobno iduće godine, bilo u Švedskoj ili u inozemstvu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj