(VIDEO) KADA ĆE HRVATSKA SANKCIONISATI BORCE NA STRANIM RATIŠTIMA: Nekoliko stotina Hrvata borilo se u Ukrajini, nadležni nemaju precizne evidencije!

Povratnici sa sirijskog ratišta okarakterisani kao potencijalna sigurnosna prijetnja za BiH, ali i za Hrvatsku, dok, s druge strane, kao takvi nisu okarakterisani hrvatski dobrovoljci koji su aktivno učestvovali na ratištu u Ukrajini. I jedni i drugi bi naravno trebali biti shodno važećim zakonima sankcionisani, ali i podjednako tretirani.

Hrvatska zapravo nema tačnu evidenciju o broju tih osoba, te zakon koji bi ih sankcionisao, ali procjene govore da se radi o nekoliko stotina dobrovoljaca iz Hrvatske koji su se borili u Ukrajini, a zatim se vratili u svoju domovinu.

Ko zna koliko bi mladih Hrvata završilo na ukrajinskom ratištu da ukrajinska vojska nije otkazala gostoprimstvo stranim ratnicima u svojim redovima.

Tako je ulazak u zemlju zabranjen Hrvatu Ivi Dumančiću, koji se borio kao dobrovoljac u brigadi “Azov”, angažiranoj na obrani Mariupolja, grada na obali Crnog mora. Na svojem Facebook profilu Dumančić, topnički časnik, objavio je kako mu je na povratku s odmora u Ukrajinu odbijen ulazak u zemlju i izrečena zabrana ulaska na dvije godine.

Objavio je fotografiju svoje putovnice s unesenom zabranom, komentirajući kako je time njegova priča s Ukrajinom definitivno završena, te žali jer nije završio sve poslove koje je tamo planirao obaviti

Ta je vijest ogorčila njegove ukrajinske suborce, pa tako jedan od njih objavljuje na Facebooku kako je hrvatski dobrovoljac sudjelovao u izviđanjima i sabotažama u području Širokina, mjesta koje je trenutno na najkritičnijem mjestu crte bojišta te oko kojeg su stalni oružani sukobi. Napominje se i kako je nečuveno da se ukrajinske snage odriču iskusnih vojnika koji imaju ratno iskustvo iz rata sa Srbijom, a neki od njih i iskustvo Legije stranaca.

Jedan od istaknutijih stranaca je i Gaston Besson, francuski legionar koji se borio u Domovinskom ratu te je nakon rata ostao živjeti u Hrvatskoj, i preko kojeg je u Ukrajinu otišao najveći dio hrvatskih dobrovoljaca. Bliskost s nekim domaćim terminima i nazivima može se naći u nazivima “momci u crnom” i “crna postrojba”, odnosno, prevedeno na domaći, “crna legija”, kako se u “Azovu” vole nazivati.

Besson se svojevremeno pohvalio u intervjuu za zagrebački Jutarnji list svojim ratnim aktivnostima u Rusiji, ali i u BiH?! Njegove kolege iz Hrvatske, koje su također učestvovale u ratu u Ukrajini, su prije nepune dvije godine putem videa poručile da se “bore za bijelu Evropu”, te protiv “multikulturalnih sranja”.

Naime, nacistički predznak “Azova” već je počeo donositi probleme ukrajinskim vlastima na međunarodnom planu. Tako je Zastupnički dom američkog Kongresa u lipnju prošle godine izglasao zakon po kojem se zabranjuje obuka pripadnika “Azova” od američkih vojnih snaga, a sličan je zakon zatim donesen i u Kanadi.

 

(Global CIR/Slobodna Dalmacija/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj