KRALJICA ROMSKE MUZIKE: Preminula Esma Redžepova

Makedonska pjevačica romske muzike Esma Redžepova preminula je jutros u Skoplju u 73. godini, nakon kraće i teške bolesti, prenijeli su lokalni mediji. Podsjećamo da je prije dvije sedmice bila primljena u jednu skopsku bolnicu s teškim zdravstvenim stanjem.

Esma Redžepova Teodosijevska nazvana je kraljicom romske muzike i po izvođenju te muzike je bila poznata u svjetskim razmjerama, a od 2013. nosila je i titulu nacionanog umjetnika Makedonije.

Pjevačica koja je bila popularna na balkanskom prostoru tokom života je odgojila 47 djece i učestvovala u brojnim humanitarnim akcijama. Tokom karijere duge 55 godina učestvovala je na vrhunskim svjetskim muzičim festivalima i manfestacijama. Esma je, kako se ističe, bila pravi muzički ambasador u svijetu.

Održala je više od 12.000 solističkih koncerata u Makedoniji i u inostranstvu, a u diskografiji Esme Redžepove je navedeno 15 albuma za domaće i svjetske producdentske kuće, kao i da je sarađivala s eminentnim svjetskim muzičkim imenima.

Esma je sa svojim humanitarnim djelovanjem, razmišljanjem , a na kraju i načinom života počela još u drugom razredu osnovne škole kada je dobila poklon od Crvenog križa. ‘Rekla sam sebi u životu kad sam dobila tu crvenu kapu i rukavice i čarape: ako jednog dana ja budem imala nešto više, odmah ću to podijeliti s nekim drugim’, kazala je Esma.

Esma Redžepova dva puta je bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir. Na pitanje je li joj žao što ju nikada nije dobila, Esma je prije nekoliko godina u intervjuu za Express odgovorila: “Nije. Ako neki misle da je trebam dobiti, onda je u redu, ako ne, nikom ništa. Koliko znam, za Nobelovu se nagradu može konkurirati sedam puta pa ako mi je suđeno dobiti je, to će se sigurno i dogoditi. Vjerujem u Boga i ako je nešto predodređeno, tako će i biti. Ako nije, uzalud nam sav trud.”

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj