RUSKA AGENDA: Formirati savez neutralnih država na Balkanu!

Visoki funkcioner vladajuće Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak založio se za formiranje saveza vojno neutralnih suverenih država na Balkanu. Taj savez bi, prema njegovim riječima, obuhvatio Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i BiH.

“Mi smo spremni za konstruktivnu i svestranu saradnju usmjerenu na pružanje podrške vanblokovskom statusu ovih država i razvoju teme vojne neutralnosti “Balkanske četvorke” na međunarodnoj političkoj sceni”, rekao je Železnjak u intervjuu ruskom portalu na srpskom jeziku “Ruska reč”.

On tvrdi da su se do sada predstavnici EU pridržavali pogrešne prakse koja je podrazumijevala da zemlje kandidati obavezno moraju postati članice NATO na putu evropskih integracija.

“Tako se danas Srbiji i Crnoj Gori nasilno nameću neprihvatljivi koraci usmjereni na ulazak u NATO iako je on za njih agresor”, dodao je on.

Železnjak je podsjetio da je prvi čovjek Ruske Federacije Vladimir Putin prvi put u historiji savremene Rusije definisao u Koncepciji spoljne politike poštovanje “izbora evropskih država koje nisu članice vojnih alijansi i daju stvarni doprinos bezbjednosti i stabilnosti u Evropi”, kao i spremnost Moskve “za konstruktivnu i svestranu saradnju sa njima”.

 

(Global CIR/B92)

1 Komentaron this Post

  1. Prvo okakvom savezu je rjec ista taj savez donosi jer akobi taj savez znacio neko novo jugoslavenstvo to ne dolazi uobzir jer prenosenje suvereniteta utoj konstalacijama kojoj bi bilo ponovo je nepozeljno jedino neki vid slobodne trgovine bez carinske bi bio pozeljan sve drugo bi bila Samo utopija

    Reply

Komentiraj