URED ZA DRUŠTVENU BRIGU RIJASETA IZ BiH: Dodijeljena sredstva za nabavku 50.000 sadnica maline poljoprivrednicima u Prijepolju

Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ BiH osigurao je sredstva za nabavku 50.000 sadnica maline za 20 bošnjačkih porodica u Prijepolju. Povod ovakvoj odluci je činjenica da je stopa nezaposlenosti u ovom gradu veoma visoka, te da će u proizvodnji malina stanovnici Prijepolja moći osigurati egzistenciju za svoje porodice.

– Ostao sam bez posla i nadam se da ću sa ovim malinama uspjeti nešto zaraditi. Imao sam već manji zasad, a ovo dodatno je dobro došlo. Mislim da od ove vrste proizvodnje može živjeti ko želi da radi – kazao je Bećir Rondić iz sela Ivanje kod Prijepolja.

Prema riječima rukovodioca Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ BiH, Hameda ef. Efendića, uz 50.000 sadnica koje su kupljene iz fonda Rijaseta, dodatnih 15.000 sadnica donirao je lokalni rasadnik.

– Početkom intenzivnije proizvodnje ovi ljudi će sada biti u prilici da pomognu i drugima, kroz savjete, povremeni angažman tokom berbe i drugih radova i uplaćivanjem zekjata od zarade – kazao je Efendić.

Predsjednik Mešihata IZ Sandžaka, Mevlud ef. Dudić istakao je da će ova vrsta podrške stanovnicima Prijepolja i drugih gradova biti nastavljena, jer radi se o vrijednim ljudima i području u kojem malina dobro uspijeva.

(Global CIR/Avaz.ba)

Komentiraj