DOK SIRIJSKE SNAGE NAPREDUJU U HALEPU: Rusi gađaju krstarećim raketama teroriste DAIŠ-a u Palmiri, stižu elitne sirijske jedinice!

Sirijska arapska armija danas je povratila kontrolu nad još nekoliko okruga u Halepu, koje su držali teroristi, čime je povraćeno preko 90 odsto istočnog dijela tog grada, objavili su sirijski mediji.

Kako prenosi Rojters, sirijska vojska je, nakon što je tokom noći preuzela četvrt Šeik Said na jugu Halepa, povratila kontrolu i nad okruzima al-Šahidin, Karam al-Efendi, Karam al-Dad i Salahin. Izvori sirijske vojske navode za britansku agenciju da se vladine oružane snage sada probijaju u četvrti u toj okolini i da je među ‘pobunjenicima’ došlo do “velikog kolapsa morala”.

Tas s navodi da su sirijske snage od sredine novembra povratile 50 četvrti u istočnom Halepu i da kontrolišu skoro 90 posto teritorije tog dijela grada. Sirijska novinska agencija SANA navodi da je sirijska vojska preuzela i distrikt al-Fardus, koji se nalazi oko 360 kilometara od Damaska.

Bitka za Palmiru

U borbama sa pripadnicima DAIŠ-a oko drevnog grada Palmire ruska avijacija upotrijebila je starteške bombardere “Tu-22M3”, više od 20 helikoptera i krstareće rakete “kalibr”, navode arapski mediji. Sirijsko ratno vazduhoplovstvo uništilo je kolonu automobila terorista koja se kretala iz zaseoka As Suhne prema Palmiri.

Teroristi su se u subotu pojavili na ulicama drevnog grada Palmire, ali su bili primorani da odstupe u rubne dijelove zahvaljujući udarima avijacije, tvrdi arapski list “Al Masdar”, a prenosi ruska agencija Interfaks. Palmira se, prema ovim izvorima, i dalje nalazi pod punom kontrolom sirijske vojske.

Izvor u sirijskoj vojsci tvrdi da su prema frontu u Palmiri poslate elitne jedinice tajne službe sirijske ratne avijacije, pod zapovijdništvom Džumi Al DŽasima. General Džasim i njegovi borci poznati su po uspješnim vojnim operacijama protiv terorista tokom operacije u istočnom Kalamunu, kao i u prekidu opsade avio-baze Dumejr. Najvažnija je činjenica što te specijalne jedinice imaju veliko iskustvo u borbi u pustinjama i planinama, naglašava list.

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Komentiraj