TRADICIONALNI SAVEZNICI: Sastanak četnika i ustaša u hotelu ‘Bosna’ u Banjoj Luci 1942. godine

Sastanak četničkih komandanata i predstavnika ustaških vlasti i oružanih snaga NDH održan je u hotelu “Bosna” u Banjoj Luci, krajem aprila ili maja 1942. i to samo tri mjeseca nakon ustaškog pokolja srpskih civila u selima oko Banje Luke.

Lijevo sjedi Vukašin Marčetić, komandant četničkog odreda “Manjača”, desno od njega Uroš Drenović, komandant četničkog odreda “Kočić”. Desno od Drenovića sjede dvojica neidentifikovanih četničkih oficira. Prvi do Drenovića jako podsjeća na Lazara Tešanovića, komandanta četničkog odreda “Obilić”. Iza njih stoje predstavnici ustaškog stožera i Velike župe Sana-Luka. Krajnje desno su dvojica domobranskih oficira.

Sastanak je održan samo tri mjeseca nakon ustaškog pokolja srpskih civila u selima oko Banja Luke (Drakulić, Šargovac, Motike i Rakovac) gdje je poklano 2.216 ljudi među kojima je bilo veoma mnogo žena i djece. Sastanak je održan mjesec dana nakon što su četnici ubili doktora Mladena Stojanovića, vođu ustanka u Krajini, i u vrijeme dok Nijemci zakuhavaju vojnu operaciju protiv ustanika na Kozari u kojoj su Nijemcima od pomoći bili Marčetićevi četnici sa Manjače.

Ovo je bio jedan u nizu sastanaka pomenutih četničkih oficira sa predstavnicima ustaških vlasti. Na tim sastancima četnici su priznali lojalnost NDH, obećali da neće ratovati protiv NDH i da će zajedno sa oružanim snagama NDH i Nijemcima ratovati protiv partizana. Vlasti NDH su im zauzvrat obećali oružje i municiju te druge beneficije.

 

(Global CIR/slikepartizana.com)

Komentiraj