TRAMP RAZBJESNIO ZVANIČNI PEKING: Zašto moramo tretirati Tajvan kao dio Kine?

Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp rekao je da se neće nužno držati četrdesetogodišnjeg američkog stava da je Tajvan dio “jedne Kine”. Tramp je ovo rekao “Fox Newsu”, nakon što je izazvao diplomatski protest Pekinga jer je prihvatio poziv predsjednika Tajvana 2. decembra.

“Potpuno razumijem politiku ‘jedna Kina’, ali ne znam zašto ona mora da nas obavezuje osim ako ne napravimo sporazum sa Kinom u vezi sa drugim stvarima, uključujući trgovinu”, rekao je budući američki predsjednik. Tramp je u novom intervjuu kritikovao Kinu zbog njene monetarne politike, aktivnosti u Južnom kineskom moru i odnosa prema Sjevernoj Koreji.

On je rekao da nije na Pekingu da odlučuje o tome da li će on prihvatiti poziv od tajvanskog lidera. “Ne želim da mi Kina diktira stvari, a ovo je bio poziv meni.To je bio prijatan poziv. Kratak. Zašto bi neka zemlja mogla da kaže da ne mogu da primim telefonski poziv?”, upitao je Tramp aludirajući na telefonski razgovor sa tajvanskom predsednicom Cai Ing Ven.

Trumpe, slušaj pažljivo: Nema trgovine oko “jedne Kine”

Peking je krajnje zabrinut zbog izjava novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da Washington ne mora da se pridržava politike “jedne Kine”.

Portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Geng Shuang izjavio je na konferenciji za štmapu da je politika “jedne Kine” osnova odnosa Pekinga i Washingtona, i pozvao dolazeću američku administraciju da ima razumijevanja za osjetljivost pitanja Tajvana, prenosi Reuters.

 Kako javlja AFP, Peking je “ozbiljno zabrinut” zbog Trumpovih izjava kojima sugeriše mogućnost da bi Washington mogao odbaciti politiku “jedne Kine”, ukoliko ne dobije kineske ustupke na planu trgovine. Istim povodom, zvanični kineski list Global Times, za Trumpa je napisao da je “nezanalica kao dijete”.

Taj dnevnik, pod kontrolom vladajuće Komunističke partije, takvu ocjenu dao je u uvodniku pod naslovom “Trumpe, molimo te slušaj pažljivo: Nema trgovine oko ‘jedne Kine'”. “Kina mora da pokrene odlučnu borbu sa njim. Tek kada bude naišao na neke prepreke i zaista shvati da Kina i ostatak svijeta ne mogu biti zastrašivani, on će nešto shvatiti”, piše u tekstu.

“Mnogi ljudi mogu biti iznenađeni time kako novi lider SAD-a je zaista bisnismen… Ali na polju diplomatije, on ne neznalica kao dijete”, ocjenjuje kineski dnevnik.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj