VIŠE OD DVIJE TREĆINE IZVOZA IZ BiH ODLAZI NA TRŽIŠTE EU! Johannes Hahn: Ni Turska ni Rusija nisu alternativa za BiH!

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisu Zvizdiću uručio je prije dva dana Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo naše zemlje u Evropsku uniju.

Dobivanje Upitnika EK-a smatra se važnom prekretnicom za Bosnu i Hercegovinu. Odgovori na Upitnik daju kompletan uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sistem države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU i oni su najvažniji, ali ne i jedini izvor informacija kojima se Evropska komisija služi u pripremi mišljenja o zahtjevu za članstvo. Od iznimne važnosti je da odgovori budu kvalitetno pripremljeni, odnosno da o oblasti na koju se odnose ponude preciznu sliku stanja.

Komesar Hahn pred svoj dolazak u Bosnu i Hercegovinu dao je intervjuu za Oslobođenje u kojem, između ostalog, govori o podršci Evropske unije našoj zemlji, odgovornosti političkih lidera u Bosni i Hercegovini i neprovođenju presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

Usporavanje procesa proširenja EU otvorilo je vrata ruskim i turskim kreatorima politika za bolje pozicioniranje širom Balkana. Na pitanje kako će EU reagirati na miješanja Turske i Rusije u unutrašnje stvari BiH komesar za proširenje EU je odgovorio:

– Ne mogu se složiti s ocjenom da je proces proširenja EU usporio. Naprotiv, došlo je do značajnog napretka u cijeloj regiji, premda različitom dinamikom. Dopustite mi da navedem nekoliko primjera: Srbija i Crna Gora otvaraju nova pregovaračka poglavlja, Albanija je upravo dobila uslovnu preporuku za otvaranje pregovora, a Kosovo je potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Naposlijetku, i Bosna i Hercegovina je postigla napredak ka Europskoj uniji u posljednje dvije godine, veći nego u prethodnih deset.

Pored toga, imate nove inicijative, poput Agende o povezivanju (tzv. Connectivity Agenda) s vrlo konkretnim ulaganjima u unapređenje prometnih i energetskih veza u regiji, ali i sa ostatkom Europe. Sve je to dokaz naše posvećenosti europskoj budućnosti zapadnog Balkana. Naša vizija za zapadni Balkan jeste vizija stabilnih, demokratskih i prosperitetnih zemalja integriranih s Europskom unijom. Ne mislim da bilo ko drugi može ponuditi jednako ambicioznu, ali i realnu perspektivu Bosni i Hercegovini niti cijeloj regiji – kaže Hahn.

Više od dvije trećine izvoza BiH u EU

– Europska unija je važan oslonac za stabilnost Bosne i Hercegovine, u političkom i ekonomskom smislu. Više od dvije trećine izvoza odlazi na tržište EU, dok preko 60 posto ukupnog uvoza dolazi iz Unije. Politički je to potvrđeno i obnovljenim pristupom EU koji je pokrenuo pozitivan reformski zamah u zemlji i koji nas je u konačnici i doveo do ovoga gdje smo danas, odnosno predaje Upitnika za koji je Komisija zadužena, na temelju zahtjeva svih 28 zemalja članica EU, a kako bi se BiH i formalno postavila na pravac europskih integracija.

Ovaj proces će zahtijevati naporan rad institucionalnih i političkih lidera u zemlji, ali i donosi brojne mogućnosti i perspektive za građane. Međutim, ovdje je potrebno naglasiti da je primarna odgovornost za brzinu procesa u cijelosti u rukama političkih i institucionalnih lidera Bosne i Hercegovine. Europska komisija je spremna pružiti podršku, ali je zemlja ta koja mora osigurati rezultate- kazao je Hahn.

 

(Global CIR/Oslobođenje.ba)

 

Objavljeno u:

Komentiraj