ZVIZDIĆ NAJBOLJI SA LUKAŠENKOM? Od 18 zemalja članica CEI-a samo Bjelorusija u Sarajevo šalje premijera!

Samit zemalja članica Centralno-evropske inicijative (CEI), koji počinje sutra u Sarajevu i održava se na nivou šefova vlada 18 zemalja članica CEI-ja, ugostit će tek jednog premijera, i to iz Bjelorusije. Potvrđeno je to i u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, koje je organizator ovog skupa. Samitom će predsjedavati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. 

Iako je ranije bilo najavljeno, a što je bilo i očekivano, da se na ovom skupu pojave premijeri zemalja članica, na posjetu Sarajevu odlučio se tek premijer Bjelorusije Andrej Kobjakov, čija zemlja od naredne godine preuzima predsjedanje CEI-jem.

Šta su razlozi tome da su se šefovi vlada na ovaj važan skup odlučili poslati svoje zamjenike, i to premijer Srbije Zoranu Mihajlović, Slovačke Petra Elegrinija, Albanije Niku Pelešija te Moldavije Oktavijana Kalmaka, a iz drugih zemalja i mnogo nižerangiranije zvaničnike, za sada nije poznato. Kako saznaje “Avaz”, čak su premijeri nekih zemalja koji su ranije potvrdili svoj dolazak u međuvremenu ga otkazali.

Nepoznati razlozi nedolaska premijera

Nebojša Regoje, načelnik Ureda za odnose s javnošću MVP-a, kazao je da mu nisu poznati razlozi nedolaska premijera ostalih zemalja.

– Očekujemo još sutra (danas, op. a) potvrdu iz Crne Gore ko u ime te zemlje dolazi na samit, a razlozi zašto ne dolazi više premijera zaista mi nisu poznati – kazao je Regoje.

Delegacije bez premijera na ovaj skup šalju i vlade Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Italije, Makedonije, Poljske, Rumunije, Slovenije i Ukrajine.

Na samitu će učestvovati i generalni sekretar CEI-ja Đovani Karaćolo di Vijetri (Giovanni Caracciolo di Vietri), potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Pjer Heilbron, šef delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark), generalni sekretar Jadransko-jonske inicijative Fabio Piljapoko, direktor Sekretarijata energetske zajednice Janez Kopač i predstavnik IOM Ženeva Paskvale Lupoli (Pasquale).

 

(Global CIR/Avaz)

 

Komentiraj