HRVATSKI MEDIJI: Vučić izrežirao svoj bojkot sastanka na kojem premijeri obično ni ne učestvuju!

Čini se da je srbijanski premijer Aleksandar Vučić sve pripremio kako bi ispalo da se on vraća iz Bruxellesa u Beograd razočaran što Hrvatska nije pristala na otvaranje i zatvaranje poglavlja 26. Da se “ovog trenutka vraća u Beograd” cijela njegova delegacija, osim ministrice za europske integracije Jadranke Joksimović, Vučić je objavio nakon sastanka s visokom predstavnicom za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini.

– Zahvalan sam na prijemu Federici Mogherini i zahvlan sam na njezinoj osobnoj korektnosti i poštovanju koje je pokazala prema Srbiji. Imali smo težak, otvoren i iskren razgovor. Nisam krio nezadovoljstvo i razočaranje Srbije zbog ponašanja nekih država članica, pogotovo Hrvatske. Ali pošto sam odgovoran čovjek i zadužen da se brinem o budućnosti Srbije, a ne da se ponašam kako se ponašaju neki drugi u regiji, večeras neću davati izjave, izjavio je Vučić.

– Iako sam planirao sutra u Bruxellesu ostati i na međuvladinoj konferenciji, morat ću se ispričati i Sebastianu Kurzu (austrijskom ministru vanjskih poslova) za predstavljanje Akcijskog plana s Austrijom, dakle i još mnogo bilateralnih razgovora. Srpska delegacija, s izuzetkom Jadranke Joksimović (ministrice za europske integracije), koja mora sudjelovati na razgovorima oko provođenja dijela Sporazuma o proširenju i stabilizaciji – mi se vraćamo koliko ovog trenutka za Beograd – rekao je Vučić.

Inače, premijeri gotovo nikada ne sudjeluju na sastancima na kojima se otvaraju ili zatvaraju pregovaračka poglavlja, jer je to najčešće ili razina glavnih pregovarača ili najčešće ministra. A Federica Mogherini, s kojom se sastao Vučić, nema ovlasti oko pitanja proširenja jer je njezin resor vanjska politika i sigurnost. Inače, izvori u EU su potvrdili da je Hrvatska imala i dalje neke zabrinutosti oko poglavlja koje se bavi obrazovanjem i kulturom te da je to vezano uz nastavu na jezicima nacionalnih manjina u Srbiji.

 

(Global CIR/Jutarnji)

Komentiraj