MERKELOVA I OLAND PRODUŽILI SANKCIJE RUSIJI! Lavrov poručio: To je očajnički potez!

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da sankcije protiv Rusije zbog krize na istoku Ukrajine treba produžiti jer nema napretka u sprovođenju sporazuma iz Minska.

“Bit će neophodno ponovno produženje sankcija protiv Rusije. Mada bismo željeli bolji napredak u sprovođenju mirovnog procesa”, naglasila je Merkelova nakon sastanka sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom u Berlinu.

Oland je naglasio da podržava produženje sankcija protiv Rusije. “Moramo da nastavimo sa primjenom uslova sporazuma iz Minska, a kada se to ne čini moramo nastaviti sa sankcijama”, kazao je Oland.

Lavrov: Produženje sankcija Rusiji govori o očaju zapadnih lidera

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov osudio je danas izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika Francuske Fransoa Olanda da bi trebalo produžiti sankcije Rusiji. Lavrov je rekao da je novinarima u Beogradu da je u kontekstu Minskog sporazuma produženje sankcija Rusiji cinično i da govori o očaju zapadnih lidera.

On je dodao da je Sirija razlog za uvođenje sankcija Rusiji. “NATO je dirnuo u osinje gnijezdo u Siriji, a sada traži krivce”, rekao je Lavrov, prenose beogradski mediji. Ranije je njemačka kancelarka saopštila da će ekonomske sankcije Rusiji zbog situacije u Ukrajini morati da budu produžene.

Sergej Lavrov rekao je danas da Rusiju optužuju i za to što u Libiji ne mogu da se dogovore i što je u Jemenu sve propalo, a sad ih optužuju i za Siriju.

“Za situaciju u tom regionu oko Sirije su odgovorne naše kolege iz NATO, za kršenje normi međunarodnog prava, rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, a sada traže krivca”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare poslij zavrsetka ministarskog sastanka BSEC u Beogradu.

On je dodao da su prestavnici zemalja Grupe 7, bez Japana, ne samo Njemačka i Francuska, već i Italija, Kanada, objavile saopštenje u kojem optužuju Rusiju da sprječava UN da se dopremi humanitarna pomoć u Siriju, što je, kako kaže Lavrov, blago rečeno, neistina.

“Optužili su nas da navodno zadržavamo sirijsko rukovodstvo da prihvati plan UN, što takođe nije istina, jer je sirijska vlada svoju saglasnost dala. Druga je stvar što se ekstremisti nisu potpisali na taj plan. Nama su predstavnici UN-a pokazali papir na kojoj nijednog od tih potpisa nije bilo, već samo spisak 7 ili 8 organizacija koje se nalaze u istočnom Halepu i navodno su spremne da dozvole prolaza humanitarne pomoći”, rekao je Lavrov. Međutim, potrebni su konkretni potpisi, koordinate tih grupa da bi sa njima bio postignut dogovor.

“Svačega je bilo u tom saopštenju i o zločinima i prijetnjama svima koji podržavaju sirijsko rukovodstvo, ali to je u stvari nesposobnost naših zapadnih partnera da urazume one koje su stvorili sa jednim ciljem – da se smijeni sirijsko rukovodstvo. Oni su mislili da se može sarađivati sa ekstremistima ako je zajednički cilj svrgavanje Asada, a računali su da poslije ostvarivanja tog cilja da se razračunaju i sa ekstremističkim organizacijama”, rekao je Lavrov.

Ali, to nije moguće, istakao je Lavrov, dodavši da je zahvaljujući njihovim akcijama stvorena Al Kaida i Islamska država, a sada jača još jedna takva organizacija Al Nusra. “Mi smo kao i ranije spremni da sarađujemo u okviru ravnopravnog dijaloga sa svima koje utiču na situaciju u Siriji, a s ciljem da se što prije okončaju borbe, završi sa teroristima i započne politički proces pod okriljem UN”, rekao je Lavrov.

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj