ERDOGAN PROGLASIO NACIONALNU MOBILIZACIJU: Vatra koju je potpirivao u Libiji, Siriji i Iraku zahvatila i njegovu kuću!

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je, iskoristivši pravo koje mu se nalaže po 104. tački Ustava, proglasio nacionalnu mobilizaciju u borbi protiv terorizma. U govoru kojeg je održao na 32. sastanku lokalnih zvaničnika u Predsjedničkoj palati, Erdogan je kazao kako bez obzira na metodu i retoriku, protiv terorističkih organizacija PKK, ISIS, FETO, DHKP-C i svih ostalih terorističkih struktura, proglašava nacionalnu mobilizaciju.

– I država i naš narod su uz vas kada je u pitanju borba protiv terorizma. Nemojte se ustručavati da do kraja iskoristite svoja ovlaštenja. Od sada neće biti spokojan niko ko podržava teroriste, bilo da su to oni sa planine ili iz grada – kazao je Erdogan obraćajući se snagama sigurnosti.

Istakao je nikome neće dozvoliti da Tursku pretvore u džehenem kao što je to učinjeno sa Libijom, Sirijom ili Irakom.

-Ako ne uništimo one koji za cilj imaju narušiti naše jedinstvo, zajednicu i bratsvo našeg naroda, ne možemo uspostaviti našu sigurnost. Ako ne slomimo vrat onima koji su naše zastave spustili na polja koplja, onda ćemo ostati dužni našim šehidima. Dužni smo da uništimo sve one koji su se usredsrijedili i na najmanji pedalj naše zemlje – rekao je Erdogan.

Također je naveo da je od 20. jula 2015. godine do sada, usljed operacija usmjerenih terorističkoj organizaciji PKK, kako u zemlji tako i u inostranstvu, uništeno 9500 pripadnika, privedeno preko 40.000 i uhapšeno preko 10.500 pripadnika.

Turska vojska iskorištena u ambicioznim planovima Erdoganovog režima/Foto: Agencije

Nećemo zaboraviti stanovnike Halepa, izgradit ćemo im šatore!

Predsjednik Turske Erdogan je izjavio da je njegova zemlja spremna pružiti svaku vrstu pomoći u cilju evakuacije, smještaja i pružanja humanitarne pomoći civilima koji napuštaju sirijski Halep.

“Spremni smo za pružanje humanitarne pomoći, ali gdje je sada UN? Mi smo spremni pružiti svaku vrstu pomoći u evakuaciji civila, ali treba samo siguran koridor. Spremni smo za prihvat i onih koji krenu u Idlib i onih koji se odluče doći u Tursku. I njih ćemo prihvatiti kao naše goste”, rekao je Erdogan.

Erdogan je poručio da Turska stanovnike Halepa neće ostaviti same.

“Turska, nada potlačenih, nije ostavila narod Halepa na cjedilu, nije ih ostavila same i neće ih ostaviti. Uradićemo sve što je u našoj moći da spasimo bar jednu nedužnu osobu, ma koliko nas to koštalo”, rekao je Erdogan.

Predsjednik Turske je rekao kako se u vezi s njegovom zemljom i cijelom regijom pokušavaju provesti podmukle, podle i krvave igre.

“Ono što zovemo ‘mozgom’, koji upravlja tim igrama, svakodnevno dolazi sa novim đavoljim potezima pokušavajući u našoj regiji posijati novo sjeme mržnje. Pokušava se krvavim suzama, građanskim ratovima, pokušava se uništiti budućnost cijele regije. Svjesni smo toga, to je rat za prevlast, to je nadmetanje u snazi”, rekao je Erdogan u obraćanju rukovodiocima lokalnih zajednica s područja cijele Turske.

Život sirijskih izbjeglica u Turskoj obilježen strijepnjom i strahom/Foto: Agencije

Turska planira da izgradi šatorsko naselje za smještaj do 80.000 Sirijaca iz Halepa, rekao je danas zamjenik turskog premijera Mehmet Şimşek. Şimşek nije objasnio da li će naselje biti izgrađeno unutar Turske ili na sirijskoj strani granice.

“Turska, gdje je najveći broj izbjeglica na svijetu, uspostavit će šatorsko naselje radi smještaja izbjeglih iz Halepa”, istakao je Şimşek.

Nakon što je bio ‘kopredsjednik prjekta Novog Bliskog Istoka’ Erdogan je tek sada shvatio da se njegova politika rušenja susjednih država i finansiranja terorizma neće moći zaustaviti na granicama Turske. Nakon što je sirote ‘pobunjene’ Sirijce ostavio bez krova nad glavom, na milost i nemilost različitim ekstremističkim oružanim skupinama, ruskoj avijaciji i SAA, sada im nudi smještaj u Turskoj pod mostovima i u šatorskim naseljima gdje će biti žrtve seksualnog iživljavanja, prisilnog rada ali i nelegalne trgovine organa. Poznati turski ‘merhamet’ kojeg su osjetile i bošnjačke izbjeglice u Turskoj tokom rata devedesetih.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj