PADAJU MASKE: Ambasadori Rusije i Turske, jedine dvije države koje nisu osudile referendum u RS-u, danas posjetili Dodika!

Danas su predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika  pohodili ambasadori Rusije i Turske. Čini se da jedine dvije države koje javno nisu osudile nelegalni referendum u RS-u namjeravaju ostvariti prisnu saradnju sa Dodikovom Vladom u Banjoj Luci, a građani sa strepnjom prate razvoj događaja i pitaju se kakvu će nam to čorbu ovaj put skuhati Rusi i Turci, te na koji će nas način ovaj put sve zajedno NATO ‘odbraniti’.

Već duže vremena bošnjački zvaničnici sumnjaju u iskrenost Erdoganovog režima i njegovih namjera prema Bosni. Premda se ispočetka saradnja sa Republikom Turskom činila prijateljska, vremenom je postalo jasno kako je osnovni cilj turske politike ovladati bošnjačkim nacionalnim prostorom i resursima u BiH. Kada su naišli na zid zvaničnih institucija i pojedinaca na rukovodećim mjestima, turske vlasti su okrenule svoju politiku za 360 stepeni i počele raditi na rušenju države BiH, što se može primijetiti u izostanku bilo kakve reakcije na nelegalni referendum u RS-u.

Rusija nikada nije krila svoje simpatije prema Dodikovom režimu i u tom smislu njena politika prema Srbima se pokazala konzistentnijom od turske politike prema Bošnjacima. Mediji već otvoreno pišu kako je bošnjački član predsjedništva rekao historijsko ‘ne’ Erdoganovoj politici u BiH čime je izazvao antidržavne reakcije iz Ankare prema našoj zemlji. Šutnjom u vezi sa nelegalnim referendumom turska vlast na čelu sa predsjednikom Erdoganom se stavila u službu razbijanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Predsjednik Republike Srpske danas je najprije informisao ruskog ambasadra o rezultatima svoje skorašnje posjete Sankt Peterburgu, i izrazio nadu da će se dogovorena ekonomska, kulturna i saradnja u oblasti obrazovanja, između Republike Srpske i Sankt Peterburga, odvijati u željenom pravcu. Predsjednik Dodik inforimisao je ambasadora Ivancova i o najaktuelnijim političkim pitanjima u Republici Srpskoj i BiH, sa naglaskom na kako sam kaže ‘devastaciju pravosuđa na nivou BiH od strane Bakira Izetbegovića i njegove SDA.’

Dodik sa ruskim ambasadorom u BiH/Foto: RTRS

S tim u vezi predsjednik Republike Srpske istakao je neophodnost usvajanja zakona o Ustavnom sudu BiH, kao i reformi pravosudnog sistema u kojem bi Sud i Tužilaštvo BiH, koji ionako nemaju ni legalitet ni legitimitet, uveli u legalne tokove.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas i sa novoimenovanim ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kočom. Sastanak je u potpunosti bio posvećen značajnijem unaprijeđenju ekonomskih odnosa Republike Srpske i Turske. Milorad Dodik i turski ambasador složili su se da je postojeća saradnja dobra ali nedovoljna. U tom smislu istaknuta je potreba da se intenziviraju aktivnosti na podršci realnom sektoru, što bi značilo otvaranje novih radnih mjesta.

Počasni konzul Republike Turske u Banjoj Luci

Predsjednik Dodik i ambasador Koč razgovarali su i o aktivnostima na obnovi kulturno-historijskih spomenika, koji bi unaprijedili turističku ponudu Republike Srpske, koja bi postala atraktivnija destinacija za turiste iz Republike Turske. Ambasador Turske informisao je predsjednika Republike Srpske o namjerama da se u Republici Srpskoj imenuje prvi počasni konzul Turske, što bi trebalo da se desi u najskorije vrijeme.

Dodik i aktuelni turski ambasador u BiH/Foto: RTRS

U delegaciji turskog ambasadora bili su predstavnici agencije Tika za BiH, direktor poslovnice Zirat banke u Banjoj Luci, te ekonomski savjetnici pri ambasadi Republike Turske u Sarajevu.

Sve u svemu, očito je kako se antievropski diskurs Rusije i Turske pokušava preslikati na Balkan, prije svega na najnestabilniju državu na ovom području BiH, koja je nekoliko mjeseci ranije intenzivirala svoj put prema članstvu u EU i NATO-u, a na koji blagonaklono ne gledaju ni Rusija ni Turska. Za nadati je se da će probošnjački i probosanski politički faktori uspjeti prevazići negativne uticaje na ovom putu i da će se situacija u BiH konačno stabilizirati ulaskom u zajednicu evropskih država.

A narodi i građani u BiH moraju shvatiti kako nam nikakvi strani uticaji i prijatelji ne mogu pomoći dok sami sebi ne pomognemo i dok ne sklopimo suštinski mir, između čijih pukotina se neće moći zavlačiti navodni prijatelji i dušebrižnici.
(Global CIR/Agencije)

 

 

Objavljeno u:

Komentiraj