U JAPANU NAKON 11 GODINA: Putin na Pacifiku kreće u borbu za ključne otoke na kojima 2. svjetski rat još nije završio

Nekoliko desetaka otoka u Pacifiku su još od Drugog svjetskog rata predmet spora između Japana i Rusije. Riječ je o Kurilskim otocima, vulkanskom otočju smještenom sjeverno od najsjevernijeg velikog japanskog otoka, a koje su sovjetske snage zauzele nedugo nakon što su Amerikanci u kolovozu 1945. bacili atomske bombe na Japan.

Od tada je ovo strateški značajno otočje predmet spora između dvije zemlje, a zbog toga se kaže i da je riječ o otocima na kojima Drugi svjetski rat nikad nije zavšrio, piše CNN.

Upravo će sudbina ovih otoka biti tema rijetkog susreta ruskih i japanskih lidera. Ruski predsjednik Vladimir Putin u Japan stiže prvi put nakon 11 godina, a Tokio se nada da će uspjeti nagovoriti Ruse da im vrate otoke koje su im Rusi okupirali samo tri dana nakon kapitulacije u Drugom svjetskom ratu.

No, Rusija ima velike planove za širenje utjecaja na Pacifiku, pogotovo kad su u Europi ograničeni brojnim sankcijama Europske unije. Ovi otoci pružaju im odličnu stratešku točku koja im daje kontrolu i nadzor nad velikim dijelom Tihog oceana. Riječ je o 56 otoka koji se protežu od otoka Hokkaido pa sve do ruske Kamčatke. Nakon raspada Sovjetskog saveza 1991. godine, postali su dio Rusije. Japan ove otoke zove svojim “sjevernim teritorijem”. No, za Rusiju je ovo strateška točka. Osim kontrole nad morem, otoci pružaju sigurno utočište za rusku mornaricu.

Ruske instalacije postavljene na otocima pružaju im mogućnost da prate kretnje japanskih snaga u ovom dijelu oceana. Brojni analitičari vjeruju da Putin neće biti voljan jednostavno prepustiti ovo otočje Japanu, pogotovo kad se zna kako izgleda njegova vanjska politika. Gubitak otočja za Rusiju bi zapravo bila pobjeda SAD-a koja ima bliske odnose s Japanom. To je nešto što će Rusija teško dopustiti.

Svakako, susret Putina i japanskih vlasti prilično je zanimljiv događaj koji bi dugoročno mogao odrediti smjer ruske politike na Pacifiku.

 

(Global CIR/Agencije/Index.hr)

Objavljeno u:

Komentiraj