DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: Poraz Nijemaca kod Verduna, ratifikacija Povelje o pravima čovjeka

Povelja o pravima čovjeka, famozni Bill of Rights, postao je pravovaljan ratifikacijom u zadnjoj potrebnoj državi, Virginiji na današnji dan 1791.

Inače, ovaj je dan prepun tužnih sjećanja, koja treba započeti s bezrazložnom pogibijom jednog od najvećih indijanskih poglavica, čuvenog Bika koji Sjedi. Pobjednik u bitci kod Little Big Horna nad generalom Custerom je nakon bijega u Kanadu i povratka deset godina kasnije nastavio borbu za indijanska prava. Ustrijeljen je od strane indijanske policije u rezervatu, navodno zbog opiranja uhićenju.

Jedna od najvećih bitaka Prvog svjetskog rata završila je na današnji dan 1916. godine, porazom Nijemaca kod Verduna. Francuske su snage nakon višemjesečne bitke slomile njemačku silu i počele okretati tijek rata u svoju korist.

Možda i najpoznatiji film svih vremena, s najvećom zaradom u povijesti kada se uračuna inflacija (preko 2 milijarde dolara u današnjoj vrijednosti), Prohujalo s vihorom, imao je premijeru 15. prosinca 1939. u Atlanti.

Pet godina kasnije svijet je izgubio velikog muzičara kad je Glenn Miller nestao bez traga u avionskoj nesreći nad kanalom La Manche 1944. godine. Dvadeset godina kanije, na isti dan, čovjek koji je nepovratno promijenio filmsku industriju, mag animiranog filma Walt Disney, preminuo je u Los Angelesu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj