IRANCI PREVARENI: Obama dopustio produžetak sankcija na 10 godina bez potpisivanja zakona

Američki predsjednik Barak Obama odbio je da potpiše zakon o produženju sankcija Iranu, ali je dozvolio da postane zakon.

Iako je Bijela kuća najavljivala da se očekuje da će Obama potpisati produženje sankcija Iranu na 10 godina, krajnji rok koji je bio u ponoć je došao i prošao bez potpisa predsjednika, prenosi agencija AP, nazivajući to iznenađujućim potezom. Portparol Bijele kuće Džoš Ernest je rekao da je Obama odlučio da to postane zakon bez njegovog potpisa.

Obama je kazao kako produžetak sankcija Iranu neće uticati na sprovedbu nuklearnog dogovora, jer je Bijela kuća suspendovala sve sankcije povezane sa iranskim nuklearnim programom. Sa druge strane tekst nuklearnog sporazuma nije jasno definirao da li produžetak ekonomskih sankcija, uz reduciranje onih zbog nuklearnog programa, predstavlja kršenje sporazuma.

Iran će izgraditi brodove na nuklearni pogon kao odgovor sankcijama SAD-a
Hasan Ruhani/Foto: EPA

U saopćenju pročitanom na državnoj televiziji, Rohani je kritikovao odluku američkog Senata o produženju Zakona o sankcijama protiv Irana (ISA) za deset godina, kao kršenje nuklearnog sporazuma koji su prošle godine postigli Teheran i šest svjetskih sila. Ruhani je rekao da je također naložio ministarstvu vanjskih poslova da pripremi pravnu tužbu međunarodnom komitetu koji je zadužen za nadgledanje poštovanja nuklearnog sporazuma, prenosi AFP.

Prema tom sporazumu iz jula 2015. godine, svjetske sile su pristale da ukinu međunarodne sankcije Iranu u zamjenu za obustavu njegovog nuklearnog programa. ISA je prvi put usvojen 1996. godine kao kaznena mjera za ulaganje u energetsku industriju Irana i radi odvraćanja Teherana od namjere da se snabdije nuklearnim oružjem, a trebalo je da istekne 31. decembra, podsjeća Reuters.

Američki ustav predviđa da predsjednik u roku od 10 dana treba da potpiše zakon pošto ga Kongres potvrdi. Predviđeno je i da može da stavi veto na njega ili da dozvoli da postane zakon bez potpisa predsjednika ako je Kongres još u zasijedanju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj