ODLUKA SUDA: Holandija krimsko blago vraća Ukrajini

Holandski sud odlučio je danas da krimska umjetnička djela velike vrijednosti, koja su bila pozajmljena amsterdamskom muzeju uoči pripajanja tog poluostrva Rusiji 2014. godine, treba vratiti Ukrajini.

Holandske sudije su zaključile da se “ti predmeti moraju dostaviti Ukrajini, zemlji porijekla tih vrijednih umjetničkih djela i kulturnog nasljeđa”, javila je holandska agencija ANP. Sudije, međutim, nisu odlučile ko je vlasnik kolekcije, saopštivši da je to pitanje za ukrajinske sudove.

Četiri krimska muzeja zatražila su sudskim putem u novembru 2014. da im muzej “Alard Pirson” u Amsterdamu vrati istorijsku zbirku arheloških artefakata, prikazanih na izložbi pod naslovom “Krim: Zlato i tajne Crnog mora”, ali je povraćaj tih umjetničkih djela zatražio i Kijev.

Krim se nalazio na raskrsnici nekadašnjih trgovinskih puteva, a bogata kolekcija predmeta koji potiču iz perioda od drugog vijeka p.n.e. do kasnog srednjeg vijeka bila je pozajmljena amsterdamskom muzeju manje od mjesec dana prije nego što je Krim pripojen Rusiji marta 2014, podsjeća AFP.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj