PONOĆNI DOGOVOR U HALEPU: Razgovarali Erdogan i Putin, obnovljeno primirje, evakuacije se nastavljaju ujutru!

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ruski lider Vladimir Putin složili su se danas da kršenja primirja dogovorenog u Haleppu trebaju prestati, saopćili su izvori iz turskog predsjedništva.

– U telefonskom razgovoru zvaničnici su naglasili da prekid vatre dogovoren sinoć treba da bude sproveden u praksu, a da kršenja tog sporazuma moraju biti zaustavljena – naveli su isti izvori, prenosi AFP. Tokom razgovora, predsjednici su ponovo potvrdili spremnost da što je prije moguće počne evakuacija civila i pobunjenika.

Erdogan je Putinu rekao da je Ankara spremna da preduzme sve neophodne mjere kako bi osigurala humanitarnu pomoć i privremene domove nakon evakuacije, dodali su ti izvori. Portparol Kremlja Dmitri Peskov potvrdio je za rusku agenciju RIA Novosti da su dvojica lidera razgovarala.

Rezultat ovog dogovora dvojice državnika odmah je prenesen na teren gdje je između tzv. ‘pobunjenika’ i SAA ponovno uspostavljeno primirje u istočnom dijelu grada. Militanti Ahrar Šama te još dvije ekstremističke grupe su potvrdili da je dogovor postignut te da će prva grupa ranjenih i civila sutra ujutru napustiti grad.

V. Putin i R. T. Erdogan, dogovorena evakuacija civila/Foto: Agencije

“Ujedinjene nacije su zabrinute zbog nastavka borbi u Haleppu poslije objavljivanja režima prekida vatre”, izjavio je zvanični predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stephane Dujarric. Ranije je vrhovni komesar UN za prava čovjeka, Zeid Raad el Husein, rekao da smatra da je sinoćni dogovor o evakuaciji boraca iz istočnog Aleppa već propao nastavkom pucnjave u gradu.

– Šokiran sam što je dogovor koji je trebalo da omogući evakuaciju hiljade civila, uključujući i ranjene i bolesne, s teritorije istočnog Haleppa, koja je pod kontrolom opozicije, očigledno propao – navodi se u saopćenju komesara UN-a.

Prema tom dokumentu, još se raspravlja o uzrocima sloma režima prekida vatre. Pritom se napominje da nastavak ratnih dejstava vladinih snaga i njihovih saveznika predstavlja kršenje međunarodnog prava i da vrlo vjerovatno predstavlja ratne zločine. Izlazak militanata planiran je za oko 6 sati po lokalnom vremenu putničkim autobusima kroz koridor u četvrti Salah el Din.

Turska je kapitulirala pred ruskom politikom ali još uvijek može pomoći

Bakhtyar Aljaf, direktor Instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane kazao je kako Rusija treba biti oprezna po pitanju Halepa, budući da se ne radi o njenoj državnoj teritoriji. Također je naglasio kako Haleppu može ‘pomoći’ Turska i Saudijska Arabija, mada je po njegovim riječima ključ rješenja krize u rukama Rusije. ‘Turska je kapitulirala pred ruskom politikom, ali ipak može pomoći u evakuacijama civila’, kazao je Bakhtyar.

On je optužio iračku vladu da šalje šiitske milicije u borbe u Siriji, koje su prema posljednjem izvještaju UN-a ustvari najodgovornije za zločine počinjene u Halepu.

Assad: Zapad se brine za teroriste, a ne za civile

Sa druge strane, sirijski predsjednik Bashar al-Assad je u intervjuu za Russia Today kritikovao (ne)reagiranje Zapada na ulazak pripadnika DAIŠ-a u Palmiru i rekao da su vlade zapadnih zemalja više zabrinute za teroriste nego za civile.

Bashar al-Assad/Foto: Agencije

Prema njegovim riječima, vlade zapadnih zemalja nisu reagirale nakon ulaska DAIŠ-a u Palmiru, a da je situacija obrnuta i da je taj grad pod kontrolom snaga sirijske Vlade tražili bi zaštitu svjetskog naslijeđa. “Zapadni zvaničnici i glavne medijske kuće u slučaju oslobođenja Haleppa brinu o civilima, a nisu reagirali kada su teroristi držali grad pod kontrolom i ubijali civile ili napadali Palmiru, pri tome uništavajući svjetsko naslijeđe”, rekao je Assad.

On smatra da izjave koje vlade zapadnih zemalja trenutno daju o ubijanju civila na oslobođenom prostoru ne treba uzimati za ozbiljno, jer su oni više zabrinuti za spašavanje terorista nego civila. Sirijski predsjednik tvrdi da je upad pripadnika DAIŠ-a u Palmiru povezan s dešavanjima u Haleppu, jer je, prema njegovim riječima, cilj terorista odvraćanje pažnje od gubitka Palmire i sprečavanje daljeg napredovanja vladinih snaga.

“U politici je veoma važno čitati između redova i ne biti bukvalan. Zapadne vlade su tražile da Rusija zaustavi napredovanje sirijske armije nad teroristima. Pravo značenje njihovih saopćenja je da smo pretjerali sa porazom terorista jer to ne treba da se desi te da Moskva Sirijcima kaže da prestanu jer Zapad želi zadržati i sačuvati teroriste”, zaključio je Assad.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj