THERESA MAY NIJE POZVANA: Samit EU o Rusiji, Siriji i Brexitu

Samit Evropske unije, koji se danas održava u Bruxellesu, trebalo bi da bude koncizan. Sve teme – od Sirije, preko Rusije do Brexita – biće obrađene za jedan dan koji će se okončati večerom na koju nije pozvana britanska premijerka Theresa May, navodi Deutsche Welle.

Neki su pred sastanak govorili da bi trebalo diskutirati o daljim sankcijama protiv Rusije zbog njenog učešća u razaranju Halepa i ratnih zločina za koje je optužuju. Ne očekuje se nikakva odluka o tome, ali se očekuje da će sankcije protiv Rusije biti produžene za pola godine.

Što se tiče Turske – zvanično se i dalje govori da sporazum o izbjeglicama funkcionira. Već je isplaćeno 700 miliona od 1,2 milijarde eura namijenjenih projektima pomoći sirijskim izbjeglicama. EU navodi da je spremna za dalje plaćanje ukoliko Turska primi još Sirijaca, na primjer, iz Halepa.

Ipak, na dnevnom redu neće biti spor oko pitanja kako da se dalje razvijaju odnosi sa Turskom. Obećano ukidanje viza je odloženo za sljedeću godinu.

Austrija je zatražila da se pregovori s Turskom zamrznu ili obustave, a 27 ostalih ministara vanjskih poslova su se složili da bar neće otvarati nova pristupna poglavlja.

Pregovori su faktički zaustavljeni, ali formalno još svi izbjegavaju da ljute predsjednika Redžepa Taipa Erdogana, piše DW, prenosi Tanjug.

Bit će govora i o Brexitu, ali britanska premijerka Theresa May nije pozvana na večeru. Na večeri će biti riječi prije svega o tehničkim pitanjima – ko, kada i o čemu može da pregovara u EU.

Dosad je 27 zemalja bilo vrlo složno kada je riječ o izlasku Velike Britanije iz EU. Svi čekaju da Britanci istaknu svoje želje, što će se desiti najranije u martu, kada Thereaa May pokrene postupak istupanja prema članu 50.

Članovi EU imaju osjećaj da su na jačoj poziciji u pregovorima, a taj utisak polako stiču i u Londonu, konstatira DW.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj