BALKANSKA MEDIJSKA KUHINJA: UEFA ne zna ništa o Balkanskoj ligi

Predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin demantovao je navode medija da će Evropska fudbalska unija učestvovati u formiranju regionalne lige na prostoru bivše SFRJ.

Proteklih dana se dosta pisalo o ogranizovanju “Balkanske lige” koja bi imala finansijsku podršku UEFA i prohodnost u kontinentalna takmičenja. “Nema istine u vezi tvrdnje da će tzv. Balkanska liga uskoro biti formirana. Nije donesena nikakva odluka bilo kojeg relevantnog tijela UEFA u vezi sa stvaranje takve lige”, rekao je Čeferin regionalnim medijima.

On je naglasio da su domaća takmičenja temelj evropskog fudbala, što je ključna stvar u stvaranju bilo kakvog regionalnog takmičenja. “Iako su transnacionalna takmičenja pomenuta u nekim slučajevima, ne postoje konkretni prijedlozi na stolu. Svaka takva ideja ili prijedlog će se raspravljati u UEFA samo ako je podnesen od strane nacionalnih saveza”, poručio je Čeferin prilikom promocije EURO 2020. u Bilbau.

Cijela priča o regionalnoj ligi traje već godinama, poslije vrlo uspješno ogranizovanog takmičenja u košarci te u još nekoliko sportova, ali se osim spekulacija nije mnogo odmaklo. Prije nekoliko dana je najavljeno da će biti organizovano regionalno takmičenje za mlade kategorije i ženske klubove, ali je makedonski zvaničnik Vasko Dojčinovski istakao da će 2018. početi i takmičenje muških ekipa uz budžet oko 16 miliona evra od UEFA.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj