FAVORIT NA PREDSTOJEĆIM IZBORIMA! Bivši predsjednik Brazila Lula da Silva optužen za uzimanje mita od 22 miliona dolara

Bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva optužen je za uzimanje mita u okviru istrage o korupcijskom skandalu državne naftne kompanije Petrobras.

Tužioci koje vode ovu istragu tvrde kako je Silva, koji je i ranije optuživan u istoj istrazi, uzimao mito od građevinske firme Odebrecht, kako bi od državne firme Petrobras dobila osam tendera. Lula da Silva je, prema tvrdnjama, uzeo mito u vrijednosti od 75 miliona brazilskih reala (22,1 milion dolara), a tim novcem je navodno kupio dvije nekretnine.

Advokati bivšeg prvog čovjeka Brazila poručili su kako Silva nije počinio nikakvo krivično djelo, te da su tvrdnje tužilaca samo “plod mašte”. Lula da Silva, osvrnuvši se na tvrdnje tužilaštva, kazao je kako je cilj narušiti njegov ugled i imidž, te ga oslabiti pred predsjedničke izbore 2018. godine, na kojima se želi i kandidovati.

Ankete provedene u Brazilu pokazuju da je Lula da Silva jedan od favorita na predsjedničkim izborima 2018. godine. Očekuje se odluka brazilskog pravosuđa o tome da li će protiv bivšeg predsjednika ove zemlje biti pokrenut postupak. Lula da Silva je funkciju predsjednika Brazila obnašao u periodu između 2003. i 2011. godine, prenosi Oslobođenje.ba.

 

(Global CIR/Oslobođenje.ba)

Objavljeno u:

Komentiraj