NJEMAČKA MINISTRICA U RIJADU: Neću da nosim veo!

Njemačka ministrica odbrane Ursula fon der Lajen odbila je da velom pokrije glavu i da se prikloni pravilima koja za žene važe u S. Arabiji tokom zvanične posjete „Ne stavljam veo i nosim pantalone“, naglasila je ministrica, koja se nedavno sastala sa zemjenikom saudijskog prestolonasljednika Muhamadom bin Salmanom el Saudom, prenosi Bild.

„Naravno, poštujem običaje i tradiciju svake zemlje. Iz poštovanja prema kulturi trudim se da poštujem takva pravila. Ali kada je riječ o oblačenju, za mene postoje granice kako se prilagođavam zemlji“, rekla je ministarka Fon der Lajen. Dodala je da je pravo na izbor odjeće jednako i za muškarce i za žene.

Tokom posjete Rijadu, veo nisu stavile ni Mišel Obama, Angela Merkel, Hilari Klinton, Kondoliza Rajs, podsjećaju zapadni mediji. Bild navodi da saudijski domaćini čine izuzetak u obavezi odjevanja usklađenoj s njihovom tradicijom prema vodećim zapadnim političarkama. Ali, što se tiče drugih žena u delegaciji, poput prevodilaca, novinarki, saradnica, to za njih ne važi.

 

(Global CIR/B92)

Komentiraj