REANIMACIJA ŽIVOTA: Partibrejkers u Tvornici

Beogradski bend Partibrejkers vraća se nakon gotovo tri godine u Tvornicu kulture u petak, 16. prosinca.

Partibrejkerse su u Beogradu 1982. osnovali godine Zoran Kostić – Cane, bubnjar Goran Bulatović – Manzanera i gitaristi Nebojša Antonijević – Anton i Ljubiša Kostandinović. Nazvali su se Partibrejkers, kako su sami sebe
 doživljavali. Prvi nastup imali su 4. listopada 1982. u beogradskom “Dadovu” kao predgrupa sastavu The Fifties, a svoj jedinstven spoj punka, garažnog rocka i bluesa s dvije gitare, bubnjem i glasom bez bas gitare, prvi put su predstavili pjesmom “Radio utopija” na kompilaciji “Ventilator 202” (1983.).

Singl “1000 godina/Večeras” (1984) najavio je album “Partibrejkers”, jedan od najboljih debija jugoslavenskog rocka koji je producirao Dušan Kojić – Koja (Disciplina kičme) i bend, a donosi, osim stvari sa singla, niz Partibrejkers klasika kao što su “Ulični hodač”, “Ona živi na brdu”, “Gubitnik”, “Ako si…”

“Svaka postava koja je svirala uvijek je davala maksimum. Morala je dati, bila je prinuđena dati jer svaka svirka ti je k’o borba za život. Nitko nema pravo na grešku. Naravno, dogode se one ljudske, ali moraš pobijediti umor od putovanja, malodušnost, neku lošu atmosferu… Kad izlaziš na binu, kao da izlaziš na reanimaciju vlastita života”, rekao je jednom Cane.

S dva koncerta iz ožujka 2009. u Domu omladine pojavio se dugoočekivani živi album benda “Krš i lom” (2010) koji pokazuje da su Cane i Anton, uz novog basista Zlatka Veljovića – Lakija i povratnika za
 bubnjeve Darka Kurjaka, još uvijek jedan od uživo najmoćnijih bendova bivše Jugoslavije.

 Posljednji studijski album “Sirotinjsko carstvo” objavljen je 2015., a najavio ga je odličan singl “Sitna lova”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj