(VIDEO) PENTAGON BEZ KOMENTARA! Incident na moru: Kineska mornarica ukrala američki podvodni dron

Kineska mornarica konfiskovala je u četvrtak podvodni bespilotni dron američkog okeanografskog broda, javljaju agencije. Otuđenje drona desilo se pred očima američke ekipe, prenose američki mediji. Susret američkog broda i kineske mornarice desio se u međunarodnim vodama Južnog kineskog mora, 160 kilometara od luke Subit Bay.

Kako javlja CNN, brod Bowditch se zaustavio kako bi posada utovarila dva podvodna drona za mjerenje uslova u vodi. Jedan kineski ratni brod je za to vrijeme prišao američkom plovilu, a posada je potom korištenjem čamca prišla Bowditchu i konfiskovala dron koji se još uvijek nalazio u vodi.

Američki okeanografski brodovi često su meta kineskih ratnih brodova u spomenutom području Južnog kineskog mora zbog sumnje da je riječ o špijunskim plovilima. Zvanični Pentagon još uvijek nije komentarisao slučaj.

Oduzimanje drona dolazi u vrijeme kada kineska mornarica i vojska zauzimaju sporna područja u Južnom kineskom moru, dok pravo na njih polaže nekoliko država regiona jugoistočne Azije, uključujući Vijetnam, Filipine i Tajvan.

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj