ZAVRŠETAK SUKOBA? Putin: ‘Sljedeća etapa u Siriji bit će prekid vatre na cijelom teritoriju!’

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da će “sljedeća etapa” za Siriju biti “prekid vatre na cijelom teritoriju” dok se nastavlja evakuacija tisuća civila i pobunjenika iz grada Alepa. “Vodimo intenzivne pregovore s predstavnicima ‘oružane opozicije’, posebno zahvaljujući posredovanju Turske”, kazao je Putin tijekom posjeta Tokiju.

“Složili smo se u telefonskom razgovoru s Erdoganom oko prijedloga da se raznim stranama u sukobu ponudi novi teren za mirovne pregovore. To bi mogao biti glavni grad Kazahstana Astana”, dodao je šef ruske države, saveznik predsjednika Bašara al-Asada. Astana je već ugostila susrete između predstavnika režima Damaska i dužnosnika oporbe koju režim tolerira.

Do izjava dolazi dok se Vijeće sigurnosti UN-a mora kasnije tokom dana sastati kako bi pokušalo postići da se u Halepu rasporede međunarodni promatrači zaduženi za nadzor operacija evakuacije civila i pobunjenika.

Hiljade osoba evakuirane su u četvrtak iz Halepa, mjesec dana nakon ofanzive SAA. Vojna intervencija Rusije u oktobru 2015. omogućila je regularnoj vojsci Sirije da preokrenu situaciju. U vrlo složenom sukobu u Siriji prema nekim procjenama poginulo je više od 310.000 osoba od maja 2011.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj