1.600 AMERIČKIH TENKOVA SMJEŠTENO U HOLANDIJU: Pripreme za rat u Evropi?

SAD je pokrenula veliku operaciju prebacivanja tenkova u skladišta u Holandiju u sklopu NATO kampanje “odvraćanja Rusije”. Riječ je o ukupno oko 1,600 američkih vojnih vozila koja uključuju Abrams tenkove, Bradley oklopna vozila i Paladin artiljerijske sustave.
Sve ovo biti će smješteno na jugoistoku zemlje kod naselja Eygelshoven, u blizini granice s Belgijom i Njemačkom. Riječ je o velikim vojnim skladištima koja su otvorena 1985. za vrijeme Hladnog rata kada je američka vojska uvježbavala operacije za potencijalni sukob sa SSSR-om.

Američki Kongres odobrio je ukupno 3,4 milijarde USD za jačanje aktuelnih NATO vojnih kapaciteta u Evropi. Slična skladišta s američkim tenkovima planiraju uskoro otvoriti i u Poljskoj, Belgiji i Njemačkoj.

Također, s obzirom na sve veću snagu ruske mornarice, tri baltičke države koje se osjećaju najugroženijima od Rusije suočene su s ozbiljnim problemom: nemaju vlastite mornarice, niti obalne raketne bitnice. Pomorske komponente njihovih snaga ograničene su na obalne ophodne brodove nesposobne za sudjelovanje u bilo kakvim borbenim operacijama visokog intenziteta.

Kao i svoje slabe vojske, baltičke države i ovaj problem pokušavaju riješiti traženjem NATO-ovih snaga, odnosno formiranjem NATO-ove mornaričke baze, vjerojatno u Liepaji, u Latviji. Najbliža dobro naoružana članica NATO-a im je Poljska, čije su oružane snage među najmoćnijima u Savezu, no mornarica joj je relativno slabo opremljena, pogotovo u usporedbi sa zrakoplovstvom i kopnenom vojskom.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj