OBAMA SKEPTIČAN! Trump: Napravit ćemo ‘sigurne zone’ za Sirijce i natjerati zemlje Zaljeva da to plate!

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je sinoć da će njegova administracija izgraditi “sigurne zone” kako bi pomogla civilima u Siriji, dok odlazeći predsjednik Barak Obama smatra da je ta ideja teško sprovodiva, prenosi Rojters.

Tramp i Obama su odvojeno govorili o konfliktu u Siriji, nakon napora da se civili evakuišu iz Halepa. “Pokušavat ćemo da pomognemo ljudima. Izgradit ćemo sigurne zone, natjerat ćemo zemlje u Zalivu da plate za sigurne zone”, rekao je Tramp. Obama je Trampovu ideju o sigurnim zonama nazvao izazovom, jer bi one zahtijevale zaštitu pješadije, nešto sa čime se sirijska vlada, Moskva i Teheran ne bi složili.

Obama je ranije, na godišnoj konferenciji za novinare optužio ‘režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada’ i njegove saveznike Iran i Rusiju da su odgovorni za pokolj civila u Halepu rekavši da nose “krv na svojim rukama”. “Svijet je ujedinjen u užasu zbog divljačkog napada sirijskog režima i njegovih ruskih i iranskih saveznika u Halepu”, rekao je on na posljednjoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

“Ova krv i ovi zločini su na njihovim rukama”, rekao je Obama priznavši ujedno da se i on sam pita da li su SAD učinile dovoljno da zaustave taj rat, prenosi AFP. Ima mjesta na svijetu gdje se dešavaju strašne stvari, rekao je on i dodao da se zbog svog položaja i “zato što sam predsjednik SAD osjećam odgovornim”. “Da li postoji nešto što sam mogao da uradim što bi spasilo živote i promijenilo stvari i poštedjelo neko dijete koje ne zaslužuje da pati? Dakle, to je početna tačka”, naglasio je Obama.

Čurkin: Moskva je spriječila da militanti zauzmu Damask

Vitalij Čurkin/Foto: Agencije

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin rekao je da je Rusija uključenjem u krizu u Siriji spriječila militante da preuzmu kontrolu nad Damaskom, smanjila njihovu vojnu i ekonomsku bazu i pomogla u vraćanju nekih teritorija koje su zauzeli džihadisti.

“Rusija i dalje pokušava da bude posrednik u dijalogu između sirijske Vlade i opozicije kako bi došli do konsenzusa i na diplomatski način rješili krizu. Uvjereni smo da nema alternative za paralelno obezbjeđenje prekida vatre, pristupa humanitarnoj pomoći i nastavku borbe protiv terorizma”, rekao je Čurkin u obraćanju Savjetu bezbjednosti.

On je napomenuo da Moskva zastupa mirno riješenje dok poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Sirije. “Velika humanitarna i medicinska pomoć dostavljana je sirijskom stanovništvu ugroženom zbog borbi. U proteklih nekoliko dana velika količina humanitarne pomoći isporučena je u Alepo”, naglasio je Čurkin.

Sastanak Savjeta bezbjednosti UN održan je na inicijativu Francuske i trebalo je da bude govora o procesu evakuacije više hiljada civila i pobunjenika iz istočnog dijela Alepa. Ruska televijska stanica “RT” podsjeća da je evakuacija prekinuta juče nakon što su militanti odbili da oslobode ratne zarobljenike iz redova vladinih snaga kao što je i bilo dogovoreno i pokušali su da iznesu teško naoružanje.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj