POLICIJA PRISILNO UKLONILA DEMONSTRANTE: Odblokirana zgrada poljskog parlamenta

Policija je jutros prisilno prekinula višesatnu blokadu izlaza poljskog parlamenta, koju su uspostavili demonstranti u znak protesta jer su, kako navode, poslanici iz vladajuće stranke Zakona i pravde (PiS) prekršili Ustav nezakonitim usvajanjem budžeta za narednu godinu.

Usvajanje budžeta izazvalo je najveći politički spor u Poljskoj u proteklih nekoliko godina i najoštriju eskalaciju sukoba između opozicije i vladajuće partije od kako je došla na vlast u oktobru 2015. godine.

Lider partije PiS Jaroslav Kačinski napustio je parlament rano jutros nakon što je policija prisilno uklonila demonstrante koji su blokirali ulaze u zgradu. “PiS je prešao određenu liniju i ništa više neće biti isto”, rekao je zamjenik lidera najveće opozicione stranke Građanska platforma Tomaš Sjemonijak.

Poslanik opozicije Jerži Mejstovič izjavio je za lokalne medije da je policija upotrijebila suzavac kako bi rastjerala demonstrante, koji su pokušali da spriječe odlazak konvoja automobila u kojima su bili Kačinski i premijer Beata Šidlo.

Portparol policije u Varšavi Mariuš Mrozek demantovao je da je policija upotrijebila suzavac, ali je potvrdio da su upotrebom sile uklonjeni demonstranti. On je podsjetio da su poslije ponoći zabranjena okupljanja ispred zgrade parlamenta.

Poljske opozicione partije optužuju PiS za kršenje Ustava nakon što je predsjedavajući parlamenta Marek Kučinski prebacio glasanje o budžetu za narednu godinu van glavne sale i medijima nije dozvoljeno da snimaju tok glasanja.

Ovo je prvi put od 1989. godine da se sjednica Donjeg doma parlamenta i glasanje o budžetu održavaju van glave sale.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj