VUČIĆ U VENECIJI: Srbija želi u EU, ali štiti nacionalne interese!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija, iako želi da pripadne evropskom društvu, uvijek vodi računa o sopstvenim nacionalnim i državnim interesima i zato čuva i tradicionalno prijateljske odnose sa Kinom, Rusijom i drugim zemljama.

On je ocijenio da je očigledno da trenutno u EU “ne postoji preveliko raspoloženje za proširenje”. “Mi imamo svoje interese, držimo ih se, a želimo da nam evropski partneri vjeruju, a na njima je izbor. U ovom trenutku ne postoji preveliko raspoloženje za proširenje EU, vidjet ćemo da li će se to promijeniti”, rekao je Vučić u razgovoru sa italijanskim novinarima u Veneciji.

Govoreći o hrvatskoj blokadi otvaranja Poglavlja 26 u pregovorima sa EU, Vučić je rekao da je Srbija spremna za razgovor, ali da je “njegov posao da zaštiti zemlju od poniženja i nipodaštavanja”. U osvrtu na “aferu čokoladice”, Vučić je objasnio italijanskim novinarima da je napravljen skandal oko toga što se srpski proizvod našao u paketićima koje je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dijelila djeci u Dubrovniku, dodajući da su strane čokolade u Srbiji najnormalnija stvar.

“Mi kod nas dijelimo hrvatske, italijanske, švajcarske čokoladice. Hrvatske čokoladice su dobrodošle u Srbiju, što lijepo i dobro govori o našoj zemlji. Ovdje nije bio problem u nama, nego u nekom drugom”, istakao je Vučić.

Na konstataciju da su odnosi sa Kosovom vjerovatno jedno od ključnih pitanja u pregovorima sa EU, Vučić je rekao da će dijalog sa Albancima sa Kosova biti nastavljen, te da on doprinosi smirivanju strasti i mirnom rješavanju svih problema.

“Neće biti lako da se dođe do rješenja takvog problema. Do sada je često pristup dobrog dijela zapadnih zemalja bi jednostran, vidjet ćemo kakav će biti ubuduće”, rekao je Vučić i istakao da je dobro što Kosovo danas nije potencijalno žarište sukoba.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj