DODIK O ‘SILAZNOJ PUTANJI’ SDA: Oni više ne mogu računati na Erdogana i Hilari!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je uvjeren da će u BiH doći do zastoja na svim nivoima vlasti ukoliko bošnjački politički lideri ne prihvate inicijativu SNSD-a i HDZ-a BiH o donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH, koji predviđa da u toj insituciji više ne bude stranih sudija.

Dodik je rekao novinarima u Gradišci da će bošnjački lideri dobiti ovaj prijedlog zakona i da će “imati dosta problema da kažu da to ne prihvataju”.

“Mi ne smijemo dozvoliti da tri stranca i dva Bošnjaka odlučuju o političkom statusu ovog naroda. Onda je besmisleno sve što smo uradili do sada”, istakao je Dodik.

On je naveo da je jučer mogao da vidi da su Bakir Izetbegović i SDA u silaznoj putanji što se tiče moći i organizacije.

Napustili su ih i poslanici i ne mogu da računaju na svoju ljubav koja je dolazila iz Turske i na turskog predsjednika Erdogana, izgubila im je Hilari Klinton na izborima. Sve se to složilo i njih samo održavaju ovi iz Saveza za promjene, a i Izetbegović njih očigledno“, ocijenio je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da je saznao da nema ni većine u Parlamentarnoj skupštini BiH, te da ona postoji od zakona do zakona.

Ako oni ne žele dogovor i žele da očuvaju Ustavni sud koji će Srbima ukidati Dan Republike, nama taj Ustavni sud, BiH i SDA ne trebaju i mi ćemo braniti naše pozicije“, rekao je Dodik.

On je bošnjačke političare pozvao na dogovor i dodao da će sami biti krivi za neuspjeh BiH ako to odbiju.

Ta arogancija koju pokazuju prema Srbima, Srpskoj i Hrvatima sigurno će koštati statusa BiH. Oni su pripisivali da je politika Slobodana Miloševića kriva što je neko otišao iz Jugoslavije, pa su Srbi bili krivi za sve živo. A oni sada još gore rade, ignorišu sve uz pomoć stranaca i žele da nam nametnu rješenja, koja nećemo“, poručio je Dodik.

On je naglasio da će ono što hoće SDA u budućnosti biti sve više irelevantno.

Njihova pozicija koja se zasnivala na snazi međunarodnog faktora je izgubljena i nije ono što se moglo vidjeti prethodnih godina. Ako ne nauče tu lekciju, onda će biti potpuni luzeri, a koliko znam, njihovo zalaganje za BiH je isključivo u funkciji unitarizacije, za šta im trebaju poslušni Srbi i poltroni kao ovi iz Saveza za promjene“, objasnio je Dodik.

On je ocijenio da predstavnici Saveza za promjene “svakodnevno pokazuju poltronstvo i zahvalnost Izetbegoviću što ih je izabrao da tamo nešto rade i naivno vjeruju da narod to neće primijetiti”.

Narod je to već vidio na lokalnim izborima i ako ne promijene politiku biće veoma kažnjeni zbog toga od samog naroda na izborima 2018. godine“, rekao je Dodik.

 

(Global CIR/N1)

Komentiraj