GLASAJU PREVRTLJIVI ELEKTORI: Sutra je ‘Dan D’ za Trampa!

Dok Donald Tramp užurbano sastavlja svoj kabinet i planira predsjednički program, SAD tek sutra zvanično biraju predsjednika. To će zapravo učiniti grupa od 538 elektora, pri čemu postoji neznatna mogućnost da oni donesu iznenađujuću odluku i – glasaju po svome.

Naime, nijedan elektor nema ustavnu obavezu da slijedi volju naroda koji predstavlja, po pojedinačnim državama, pa bi na sutrašnjim izborima tzv. prevrtljivi elektori mogli da glasaju po sopstvenom nahođenju i Trampu uskrate predsjednički mandat, mada su šanse za to veoma male, ali je takav ishod po zakonu moguć, navodi CNN.

Prema prvom scenariju, koji podrazumijeva Trampovu zvaničnu pobjedu, na osnovu ishoda predsjedničkih izbora održanih 8. novembra, predviđa se da će on dobiti 306 glasova u Izbornom kolegijumu koji sačinjavaju elektori, dok mu je potrebno najmanje 270 da bi formalno bio izabran za predsjednika na elektorskom sastanku 19. decembra.

Drugi scenario bi glasio: “Prevrtljivi elektori” glasaju po svome, tj. za demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton, pri čemu bi ona dobila maksimalno 232 izborna glasa, ali je to za 38 manje od 270 koliko joj je potrebno da bi bila izabrana za predsjednika, tako da je njena sudbina skoro zapečaćena.

Kako bi Tramp ipak mogao da ostane bez fotelje?

Ovakav ishod je skoro nemoguć, prije svega, zbog načina na koji je Izborni kolegijum sačinjen, imajući u vidu da se elektori biraju na nivou država i to najčešće na dva načina – na partijskoj konvenciji ili odlukom državnog partijskog odbora.

To znači da su elektori često partijski lojalisti i aktivisti, pa bi, eventualnom odlukom da umjesto za Trampa sutra glasaju za Klintonovu, “prevrtljivi elektori” ne samo okrenuli leđa Trampu, već bi prkosili i svojim republikanskim  kolegama.

Po trećem scenariju, republikanski elektori bi iznevjerili Trampa, ali s druge strane nijedan kandidat ne bi dobio potrebnih 270 glasova. I takva opcija je teško ostvariva iz više razloga, a jedan od njih je to što, iako ništa u Ustavu niti u federalnom pravu ne sprečava elektore da glasaju za kandidata koji nije osvojio većinu glasova naroda u njihovoj državi, 29 država imaju zakone kojima se obeshrabruju potencijalni “elektorski odmetnici”.

Među kaznama koje takvi zakoni predviđaju su i potencijalne novčane kazne ili prijetnja zamjenom drugim elektorom, premda su rijetko primjenjivani. Ukoliko elektori glasaju tako da ni Tramp ni Klintonova ne dobiju neophodnih 270 glasova, i ukoliko se zastoj nastavi i Kongres ne bude mogao da odluči o pobjedniku, tada bi novi potpredjsednik postao vršilac dužnosti predsjednika.

Elektorske glasove prebrojaće i potvrdiće Kongres na zajedničkom zasjedanju 3. januara, a bilo koji drugi rezultat osim pobjede Trampa uveo bi SAD u haos kakav nije viđen u posljednjih barem 140 godina, zaključuje CNN.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj