DESET GODINA OD POGUBLJENJA! Analitičar CIA: Nismo bili u pravu, Amerika je pogriješila u vezi sa Sadamom!

SAD su “sve pogrešno shvatile” kada su u pitanju Sadam Husein i Irak, tvrdi analitičar CIA-e Džon Nikson koji je ispitivao bivšeg iračkog lidera. U tekstu povodom 10 godina od pogubljenja Sadama Huseina, Nikson, koji je vodio nekoliko razgovora sa njim, tvrdi da je Amerika načinila kritične greške u vezi sa svojom intervencijom u Iraku, i to na više načina, piše “Mila of Saunday”.

Nikson kaže da je posebno, potpuno pogrešno, bilo gledište CIA-e na Huseinove stavove o korištenju hemijskog oružja. Prema njegovim riječima, griješili su i u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem, ličnim navikama i Huseinovom direktnom umiješanošću u upravljanje Irakom. Nikson kritikuje i držanje tadašnjeg američkog predsednika Dzordža Buša, koji je u vezi sa Irakom “čuo samo ono što je želio da čuje”.

Tokom isljeđivanja, Nikson je Huseina pitao da li je razmišljao o preventivnom napadu oružjem za masovno uništenje na američke baze u Saudijskoj Arabiji. Odgovor je bio:

– Nikada nismo razmišljali o korištenju takvog oružja. O tome se nije raspravljalo. Koristiti hemijsko oružje protiv svijeta? Ko bi normalan to učinio? Ko bi koristio to oružje kada nije upotrijebljeno protiv nas?

Nikson priznaje da to nije bilo ono što je očekivao da će čuti.

– Irak nije teroristička država. Nemamo nikakve veze s Osamom Bin Ladenom, niti oružje za masovno uništenje. Niti smo bili ikakva prijetnja našim susjedima. Ali, američki predsjednik je rekao je da Irak želi da napadne njegovog tatu i rekao da smo imali oružje za masovno uništenje – rekao Husein.

On je, u stvari, kako prenosi analitičar CIA-e, vjerovao da bi napadi od 11. septembra 2001. mogli da približe Irak i SAD, jer bi Vašingtonu bila potrebna sekularna vlada u borbi protiv fundamentalizma. Nikson kaže da je iz ispitivanja shvatio da je Husein bio nezainteresovan za to što radi njegova vlada i da uopšte nije imao pravi plan za odbranu zemlje.

Husein je rekao da će Amerikanci u Iraku doživjeti neuspjeh:

– Shvatićete da nije tako lahko vladati Irakom – što je na kraju historija i potvrdila, konstatuje se u tekstu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj