POVEĆANJE CIJENA: Britance od januara čekaju teški ekonomski dani!

Britanci mogu da odahnu: odluka da istupe iz EU neće uticati na cijene ćurke, šampanjca i mini kobasica, neizbježnih đakonija za božićnu trpezu, ali isključivo zahvaljujući tome što se veliki distributeri popustima bore za kupce. Bumerang se očekuje u januaru, kada će po mišljenju analitičara trgovinski lanci istovremeno povećati cijene.

Prva posljedica odluke o Brexitu bio je pad funte, čija vrijednost je 18 posto niža nego prije godinu dana, a slabljenje valute poskupljuje uvoz, zbog čega se pojavila zabrinutost za cijene neophodnih sastojaka uspješnog Božića, poput šampanjca iz Francuske i proseka iz Italije.

Specijalista za alkohol u konsultantskoj kući IRI Toby Magill rekao je da za sada “Brexit nije imao značajniji uticaj” na cijene pića jer “britanske prodavnice nisu prenijele povećanje troškova povezanih sa slabom funtom” zbog rata sa konkurencijom u sezoni povećane kupovine uoči božićnih praznika.

Brexit bi preko slabije funte mogao da se odrazi na kvalitet pića na trpezi Britanaca, prije svega na bijeli pjenušavac proseko gdje postoji alternativa u pogledu marki pića, objašnjava Magill, dodajući da će trgovci prije ponuditi boce slabijeg kvaliteta kako bi prosječnu cijenu zadržali na oko sedam funti, koliko su britanski potrošači spremni da izdvoje.

Kada je riječ o poslasticama, slaba funta je dovela do povećanja cijene sastojaka tradicionalnog božićnog slatkiša (Christmas pudding) – grožđa, putera, brašna i šećera – za 21 posto, navode u konsultantskom kabinetu za sirovine Mintec.

Cijena ćuretine koja je također nezaobilazna i na koju odlazi veći dio budžeta, smanjena je za dva posto u odnosu na prošlu godinu, kada je epidemija ptičjeg gripa podigla cijenu.

Ukupno gledano, cijena prosječnog božićnog obroka, sa ćurkom, povrćem i kobasicama rolovanim u slanini, što predstavlja neizostavan dio božićnih i novogodišnjih praznika, porasla je samo za jedan posto u odnosu na 2015, a niža je nego 2013. i 2014, pokazuje indeks koji Mintec obračunava svake godine.

Magill upozorava na mogući bumerang već od januara u vidu istovremenog povećanja cijena u svim lancima. “Sačekaće da prođe nova godina i do poskupljenja će doći sljedeće godine” predviđa on. Vlada također za 2017. predviđa teške dane u pogledu ekonomskog rasta.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj