TURSKA ĆE POGNUTI GLAVU U VEZI SA SIRIJOM! Vladimir Ajzenhamer: Turske službe su napravile propust bez presedana, bit će posljedica!

Politički analitičar i profesor međunarodnih odnosa Fakultetu za bezbjednost Univerziteta u Beogradu Vladimir Ajzenhamer kazao je za “Dnevni avaz” kako atentat na ruskog ambasadora u Ankari Andreja Karlova predstavlja propust turskih službi bez presedana, ali da se Ankara ne može okriviti za ovaj događaj.

Neće na dobro

Boji se da cijela stvar neće na dobro.

– Ono što je problematično jest što su turske službe u ovom slučaju drastično zakazale. Negativan prizvuk ostavlja to što se ovo dešava samo nekoliko dana poslije dva orkestrirana teroristička napada koja su upalila alarm u Turskoj. Vidjeli smo da je predsjednik Recep Tayyip Erdogan prije dva dana pozvao naciju na mobilisanje u borbi protiv terora, a onda se dešava jedan ovakav teroristički napad bez presedana. Ovo pokazuje da sama Turska trenutno nije sposobna da kontrolira situaciju na svojoj teritoriji, i to je ono što je problematično – govori Ajzenhamer.

Nadalje, ako se potvrdi da se radi o turskom policajcu, to jeste veoma problematično.

– Teško to može ići u pravcu da Anakara bude optužena da je odgovorna za teroristički napad. Ali, može biti ukorena i pasti u očima Moskve. Pogotovo u situaciji gdje ste vi stalno u opsadnom stanju, gdje se godinu borite na svojoj teoriji, a mjere bezbjednosti ovako zakažu – komentira Ajzenhamer.

Destabilizacija odnosa

Napad je usmjeren da se naruše odnosi Rusije i Turske nakon njihovog saniranja zbog rušenja ruskog aviona. Vrlo je simptomatično, smatra naš sagovornik, što se ovo dešava pred sutrašnji sastanak šefova diplomatija Rusije, Turske i Irana.

– Nema nikakve dileme da je namjerno odabran i trenutak i meta napada. On treba da donese jednu destabilizaciju u te odnose. Ovo dalji input saradnje Ankare i Moskve, ali i poticaj saradnje sa Teheranom, da se problem koji se tiče islamističkog terorizma u regionu zajedničkim snagama potisne.
Ali, također, može izazvati određeni nivo diplomatskih čarki i prebacivanje između Moskve i Anakre – naveo je on.

Turska će morati pognut glavu u vezi sa Sirijom

Upitan šta može donijeti sutrašnja trilaterala Ankara-Moskva-Teheran, Ajzenhamer ističe da će sutrašnji sastanak dati prve jasne informacije u kom pravcu bi se trebala dovijala združena akcija.

– Definitivna je do približavanja je došlo, stavovi se usaglašavaju. Ovo može natjerati Tursku da pogne glavu, da malo krene niz dlaku ruskom stavu. Jer, sve ovo se desilo na njenoj teritoriji, ona će mora da popusti svoje stavove u pogledu Sirije ako misli da kompenzira ovu ozbiljan prepust – zaključuje Ajzenhamer.

 

 

(Global CIR/Avaz.ba)

Objavljeno u:

Komentiraj