SUMNJIVE ISPLATE: Šefica MMF-a proglašena krivom zbog nemara i umješanosti u “aferu Tapi”

Specijalni sud u Francuskoj proglasio je šeficu Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde krivom za nemar i umješanost u “aferu Tapi” 2008. godine. Utvrđeni nemar Lagardove datira iz perioda kada je bila na funkciji ministra finansija Francuske, a sud je odlučio da joj ne izrekne nikakvu kaznu niti da joj otvori krivični dosije. Lagardova je tada odobrila isplatu od 400 miliona eura kontroverznom biznismenu Bernaru Tapiju.

Portparol MMF-a je saopštio da će se čelnici Fonda uskoro sastati, dok je njen advokat rekao da će se žaliti na ovakvu presudu.  Iako kazne nema, očekuje se da će Lagardova biti primorana da napusti kormilo MMF.

Tapi je pod dugogodišnjom istragom zbog slučaja u kome mu je država Francuska isplatila više od 400 miliona eura na ime odštete zbog navodne loše procjene njegovog udjela u kompaniji “Adidas” od nekada najveće francuske banke “Kredi Lion” 1993. godine.

Biznismen je 2007. godine podržao Sarkozija na izborima, a samo godinu kasnije Sarkozijeva ministarka Lagard se umješala u slučaj koji je trajao više od decenije i naložila obavezujućui arbitražu, koja je donijela Tapiju veliku odštetu.  Taj slučaj je koštao funkcija još neke visoke političke funkcionere iz Sarkozijevog okruženja.  Lagardova je saslušana 2013. godine zbog te isplate, ali je tada tretirana kao svjedok.

Lagardova je negirala krivicu u ovom slučaju i rekla je da je “u tom slučaju uvijek radila u interesu države i da je poštovala zakon”.  Izvršni odbor MMF-a je na početku procesa, krajem 2015. godine naveo da ima povjerenje u Christine Lagarde.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj