ZBOG ALARMANTNOG ZAGAĐENJA: 700 kompanija obustavilo rad u Pekingu

Gradovi na sjeveru Kine ograničili su danas broj automobila na ulicama i zatvorili fabrike povodom zagađenja vazduha zbog kojeg je proglašena crvena uzbuna u ovom dijelu zemlje. Više od 700 kompanija obustavilo je rad u Pekingu, a saobraćajna policija kontroliše registarske tablice vozila, prenijeli su državni mediji.

Desetine gradova zatvorili su škole i preduzeli vanredne mjere nakon što je prije tri dana proglašena crvena uzbuna. “Smog ima ozbiljne posljedice po pluća i respiratorni sistem i utiče na buduće generacije. Kada je na snazi crvena uzbuna, bezbjednije je ostati kod kuće nego ići u školu”, rekao je Li Јingren, petnaestogodišnji učenik iz Pekinga.

Vlasti u sjevernoj provinciji Hebei naredile su privremeno zatvaranje ili smanjenje proizvodnje u postrojenjima za ugalj i cement. Bolnice su pripremile ekipe ljekara za povećani broj slučajeva bolesti povezanih sa zagađenjem. Problem zagađenja vazduha u Kini posljedica je korištenja uglja i emisija gasova iz starijih automobila. Zbog smoga su prethodno u nekim gradovima prizemljeni avioni i zatvoreni auto-putevi.

Mediji su prenijeli da je juče veliki broj djece prebačen u bolnice u Pekingu zbog problema sa disanjem. Na snimcima su prkazane čekaonice prepune roditelja sa djecom koje nose maske.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj