NJEMAČKI SPECIJALCI U IZBJEGLIČKOM KAMPU: Vozač kamiona je Pakistanac, u Njemačku došao preko Balkana

Prema pisanju pojedinih njemačkih medija, 23-godišnji Neved B. je osumnjičen da je sinoć vozio kamiona kojim je u Berlinu ubijeno 12 osoba.

List Die Welt piše da se radi o Pakistancu rođenom 1993. godine, a Njemačkoj se nalazio kao izbjeglica smješten u berlinskom kampu. Neved je uhapšen odmah nakon što se kamion zabio u božićni market prilikom čega je ubijeno 12 osoba, dok je njih 48 povrijeđeno.

Osumnjičeni Pakistanac je kako piše Die Welta, u Njemačku ušao 31. decembra 2015. godine, preko tzv. balkanske rute, odnosno Grčke, Makedonije i Srbije. Njemačke specijalne snage upale su jutros u najveći berlinski izbjeglički kamp, a na osnovu traga vezanog za sinoćni napad.

Die Welt javlja kako su danasu 7.43 sati po lokalnom vremenu njemačke specijalne postrojbe upale u hangar bivšeg aerodroma Tempelhof u južnom Berlinu.

Detalji operacije u ovom trenutku nisu poznati. Tempelhof, jedan od najvećih građevinskih kompleksa na svijetu, a koji su uglavnom izgradili nacisti, trenutačno se koristi kao izbjeglički centar.

Podsjetimo, njemačka policija objavila je da je u napadu kamionom na božićni sajam u Berlinu poginulo dvanaestero ljudi, a najmanje 48 je ozlijeđeno, od kojih neki teže. Napad se dogodio u ponedjeljak navečer, u vrijeme kada se najviše ljudi okupilo pored tradicionalnih štandova s božićnim proizvodima, hranom i pićem.

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj