ŠTA DONOSI ‘MOSKOVSKA DEKLARACIJA’: Za Tursku prihvatljiv opstanak Assada, DAIŠ I AL-Nusra nisu obuhvaćeni primirjem!

Rusija, Iran i Turska spremne su posredovati u održanju mirovnog sporazuma u Siriji nakon što su danas održale razgovore u Moskvi i usvojili deklaraciju kojom se nameću principi kojih bi se trebalo pridržavati prilikom svakog dogovora. Rusija, Iran i Turska najavile su ovo nakon što su ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov i ministar odbrane Sergey Shoigu ugostili turske i iranske kolege. Dokument nazvan “Moskovska deklaracija” trebao bi oživjeti mirovne napore i održati prekid vatre.

“Rusija, Iran i Turska spremne su olakšati izradu dogovora koji je još uvijek u fazi pregovora između sirijske vlade i opozicije i postati njegovi garanti. One su pozvale ostale utjecajne zemlje da učine isto”, piše u Deklaraciji.

‘Bitnije je boriti se protiv terorizma nego razmišljati o sirijskom vođi’

Ovaj potez samo je dodatno podvukao jačanje moskovskih veza sa Teheranom i Ankarom, uprkos ubistvu ruskog ambasadora u Turskoj, piše Reuters. Također pokazuje i koliko je Rusiji “prekipjelo” održavanje besmislenih razgovora sa Obaminom administracijom u vezi rata u Siriji, prenosi Reuters.

Putin je kazao prošle sedmice kako sa turskim predsjednikom Erdoganom radi na organizovanju novih mirovnih pregovora za Siriju i to bez učešća SAD-a i ili Ujedinjenih nacija. Lavrov je kazao kako je ova trojka najizglednija da postigne bilo kakav napredak u rješavanju krize u Siriji, a s njim se složio i Shoigu. “Svi prethodni pokušaji SAD-a i njenih partnera da dogovore koordinisane akcije jednostavno su bile osuđene na propast. Nijedan od njih nije pokazao ništa u praksi”, kazao je Shoigu.

Ministri inostranih poslova Rusije, Turske i Irana na sastanku u Moskvi/Foto: Agencije

Rusija i Iran podržavaju Bashara al-Assada, dok je Turska koja je članica NATO-a davno kazala kako bi bolje bilo da se on povuče. Ankara je, ipak ublažila retoriku posljednjih mjeseci, a Lavrov je kazao kako je bitnije boriti se protiv terorizma nego razmišljati o sirijskom vođi. Prema Lavrovu, tri strane su zaključile da je prioritet borba protiv DAIŠ-a i Al-Nusre dok promjena ‘režima’ više nije primarni cilj.

U tom kontekstu, najznačajnija je promjena stava Turske, koja je od početka sirijske krize insistirala da za Assada nema mjesta u budućnosti Sirije. Također, Turska je pristala i da se Al-Nusra označi kao teroristička organizacija iako je turski predsjednik Erdogan u augustu upravo za ruske medije izjavio kako Al-Nusra ne bi trebala biti posmatrana kao teroristička organizacija.

Rusija, Iran i Turska započeli su proces nalaženja političkog rješenja sukoba u Siriji, izjavio je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova tri zemlje u Moskvi. Na odvojenom sastanku u Moskvi ministara odbrane tri zemlje, iranski ministar odbrane Hossein Dehghan pohvalio je vojnu saradnju između Ankare i Moskve u Siriji.

Čavušoglu: Prekid vatre neće važiti za DAIŠ i Al-Nusru, režim neka prekine podršku Hezbollahu!

Ministri spoljnih poslova Rusije, Irana i Turske u Moskvi su razgovarali o obezbeđivanju režima prekida vatre u Halepu i njegovom proširenju na druge delove Sirije, izjavio je u turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

                                                   Lavrov i Čavušoglu/Foto: Sputnjik

„Prvi put smo se sreli u ovom formatu. To je samo po sebi važan događaj. Razgovarali smo o tome kako da se olakša humanitarna kriza u Halepu, obijezbedi nesmetana evakuacija, kao i o političkim pitanjima“, rekao je Čavušoglu na konferenciji za novinare poslije trilateralnog sastanka u Moskvi.  On je dodao da je iz Halepa oslobođeno 37 hiljada ljudi. „Ovdje je važan doprinos imala Rusija. Takođe je razgovarano o obezbjeđivanju prekida vatre u Siriji i njegovom proširenju na druge regione“.

On je dodao da prekid vatre u Siriji neće važiti za terorističke grupe DAIŠ i Nusra front. „Postoje i druge grupe koje su, između ostalog, vezane i za sirijski režim“, rekao je Čavušoglu. „To je, na primjer, Hezbollah. I potrebno je da se prekine njihova podrška“, istakao je Čavušoglu. Turski ministar je nakon trilateralnog sastanka rekao i da će turska operacija u Siriji protiv DAIŠ-a biti nastavljena.

Rusija, Iran i Turska trenutno su ključni igrači u ratu u Siriji. Bez učešća Turske, druge arapske zemlje i zemlje članice NATO-a ne mogu pomoći sirijskoj opoziciji, a pitanje je da li uopće u Siriji postoje dovoljno jake vojne formacije koje se mogu suprotstaviti Assadu kojeg podržava Rusija i Iran, posebno kada se iz “opozicionih” snaga isključi i Al-Nusra.

Dogovoreno slanje 20 posmatrača u Halep

Sirijske vlasti i ostale strane na terenu dozvolili su da u istočni dio Halepa dođe 20 posmatrača, saopštio je danas portparol UN. UN čekaju da sve strane odobre isporuku humanitarne pomoći Halepu, gdje civili žive pod opsadom od jula, rekao je portparol UN Stiven Dijaric. Zeleno svjetlo je dato nakon što je Savjet bezbjednosti UN usvojio rezoluciju o razmještanju posmatrača u istočni Halep zbog nadgledanja evakuacije, prenio je AFP.

Najmanje 25.000 ljudi do sada je napustio dio grada koji je bio pod kontrolom pobunjenika od kada je evakuacija počela prošle sedmice, navodi se u podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. UN-ov tim trenutno je prisutan na kontrolnom punktu sirijskih snaga u Alepu, gdje prate prolazak konvoja autobusa koji prevoze ljude na teritoriju koju kontrolišu pobunjenici, rekao je Dijaric.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj