(VIDEO) ŠOKANTNI DETALJI ATENTATA U ANKARI: Kurdski mediji optužuju režim, a Erdoganov savjetnik prebacuje lopticu: Zašto ruska ambasada nije poslala svoje zaštitare?

Novi šokantni detalji o  jučerašnjem atentatu na ruskog ambasadora Andreja Karlova ne prestaju pristizati. Prema informacijama iz dobro upućenih kurdskih medija u Turskoj, ubica ruskog ambasadora Mevlut Melt Altintas je od 2014. do 2015. godine radio kao dio ličnog  osiguranja turskog predsjednika Redžepa Taipa Erdogana.

Informacije također ukazuju da je atentator bio tvrdokorni pristalica Erdoganove vladajuće islamističke AKP partije što se kosi sa tvrdnjama zvanične Ankare da iza ovog terorističkog čina stoji organizacija FETO na čijem je čelu Fethullah Gülen. Altintas je tokom ove godine služio u interventnoj jedinici policije, a bio je uključen i u pro-vladinim snagama protiv turske vojske koja je u julu ove godine pučem pokušala svrgnuti predsjednika Erdogana.

Lični podaci atentatora, pripadnika interventnih policijskih snaga

Podsjetimo, pojedini turski zvaničnici i tamošnji režimski mediji su, bez ikakvih dokaza, odmah požurili sa optužbama da iza atentana ruskog ambsadora stoji FETO i Al-Qaida. Zanimljivo je da niti jedna organizacija nije preuzela odgovornost za atentat.

Turska je pristala da se provede zajednička istraga sa Rusijom i zanimljivo je šta će ona iznjedriti. Atentat se dogodio u trenutku kada su rusko-turski odnosi znatno poboljšani nakon prošlogodišnjeg obaranja ruskog ratnog aviona koji je, prema tvrdnjama turske strane, ušao u njihov zračni prostor. Moskva je kao odgovor na obaranje aviona reagovala uvođenjem brojnih sankcija Turskoj koje nanijele veliku štetu turskoj privredi, posebno turizmu.

Erdoganov savjetnik: Zašto ruska ambasada nije poslala svoje zaštitare?

Burhan Kuzu, savjetnik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i potpredsjednik istanbulskog ogranka Partije pravde i razvoja (AKP), upitao je zašto Ruska ambasada u Ankari nije dodijelila vlastite čuvare za ambasadora Andreja Karlova, kojeg je ubio turski policajac prilikom držanja govora u umjetničkoj galeriji u ponedjeljak.

Govoreći tokom TV emisije nakon atentata na ruskog ambasadora, Kuzu je rekao da je ruska ambasada u Ankari trebala Karlovu obezbijediti ruske zaštitare na isti način na koji Turska pruža zaštitu svojim izaslanicima u inostranstvu.

“‘I mi idemo često u inostranstvo, ali gdje god da se nađemo sami se brinemo o osiguranju naših diplomata:  svi čuvari su naši – na vratima, ulazima i izlazima iz datog objekta.  Zašto ruska ambasada nije poslala ruske zaštitare? Ne razumijem. OK, mi [turske vlasti] smo slabe [po sigurnosnim pitanjima]. To je drugo pitanje. Međutim, kao što smo mogli vidjeti, nije bilo ruskih stražara unutra”, rekao je on.

 

(Global CIR/Turkishminute)

 

 

Objavljeno u:

Komentiraj