OLAND I MERKELOVA SLOŽNI: Borba protiv terorizma ne smije ugroziti demokratske vrijednosti

Predsjednik Francuske Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenili su danas u telefonskom razgovoru da “bespoštedna borba protiv terorizma ne smije ugroziti demokratske vrijednosti i način života”, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Kako se navodi u saopštenju, Oland i Merkelova su u razgovoru naveli da su njemačke i francuske bezbjednosne službe “u punom kapacitetu angažovane u borbi protiv terorizma” i da su preduzete mjere bezbjednosti i na nivou EU. Oland, koji je telefonom pozvao Merkelovu, ponovio je da “duboko žali zbog napada” u Berlinu i prenio njemačkoj kancelarki poruku “solidarnosti i prijateljstva francuskog naroda”, navodeći da “Francuzi znaju koliko je važna podrška koju im je Njemačka pružila u najtežim trenucima”.

Merkelova je danas razgovarala telefonom i sa odlazećim američkim predsjednikom Barakom Obamom, koji joj je izrazio saučešće zbog napada i ponudio pomoć u borbi protiv terorizma. Kako je saopštila Bijela kuća, Obama je rekao njemačkoj kancelarki da “nijedan napad ne smije dovesti u pitanje riješenost SAD i njenih njemačkih saveznika da pobjede terorizam u svim njegovim oblicima”. Obama je takođe poručio Merkelovoj da ceni njen doprinos zajedničkim naporima da se “iskoreni pošast terorizma i odbrani zapadni sistem vrednosti”.

Njemačka kancelarka razgovarala je danas i sa liderima Turske, Italije, Grčke, Poljske, Švedske i Španije, koji su takođe izrazili saučešće zbog napada i ponudili pomoć u istrazi, istakavši neophodnost “evropske solidarnosti u borbi protiv terorizma”, saopštila je njemačka vlada.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj