ŠVICARSKA OLABAVILA ZAKONSKE REGULATIVE: Jedan lanac supermarketa sada planira prodavati hranu od insekata!

Švicarski lanac supermarketa Coop od sljedećeg će proljeća prodavati proizvode, poput hamburgera i mesnih okruglica, koji sadrže instekte, piše The Local. Do sada, prema švicarskom zakonu, neobični prehrambeni proizvodi kao što su oni koji sadržavaju insekte, nisu se mogli prodavati bez posebnog odobrenja, ali Savezni ured za sigurnost hrane objavio je da će pojednostaviti sustav.

Od 1. svibnja 2017. godine na tržištu će se tako moći prodavati svaki prehrambeni proizvod, sve dok poštuje sigurnosne propise o hrani. Coop je brzo reagirao na ovu odluku, pa su objavili da će se na njihovim policama na proljeće naći proizvodi koji sadrže insekte.

U propćenju, veliki lanac supermarketa obavijestio je javnost da će udružiti snage sa švicarskim startupom Essento, koji se specijalizirao za proizvodnju jela na bazi insekata te da tako žele potrošačima omogućiti kupnju širikog spektra neobičnih proizvoda koji sadržavaju proteine insekata.

Glasnogovornik Coopa, Roland Frefel, rekao je kako je tajna njihova uspjeha upravo u tome što znaju identificirati nove trendove i inovacije.”Dodavanje određenih vrsta insekata u proizvode, omogućit će potrošačima da okriju novi svijet okusa”, dodao je.

Kukci su bogati proteinima kao i meso i riba, te sadrže važne vitamine, minerale i aminokiseline, no takva hrana se u zapadnom svijetu i dalje smatra neobičnom. Ali takva predožba se mijenja, i posljednjih nekoliko godina u Kanadi i SAD-u pokrenuto je više od 25 startupa koji nude proizvode od buba.

 

(Global CIR/Telegram.hr)

Komentiraj