PAPA FRANJO NA BOŽIĆNOM DOMJENKU ODRŽAO LEKCIJU KARDINALIMA: ‘Vrag se skriva u janjećoj koži…’

Papa Franjo osudio je u četvrtak “pakosni” unutarnji otpor reformi vatikanske birokracije i rekao kako bi laici i laikinje trebali dobiti položaje u upravi ako su za njih kvalificiraniji od svećenika.

Treću godinu zaredom papa Franjo koristi tradicionalnu božićnu poruku pripadnicima Kurije kako bi ‘održao lekciju’ okupljenim kardinalima, biskupima i drugim čelnicima vatikanskih dikasterija.

Duhovni Alzheimer

Prije dvije godine je kazao da Kurija boluje od “duhovnog Alzheimera” i naveo 12 smjernica za njenu reformu, uključujući bolju koordinaciju, posvećenost službi i potrebu za otvaranjem “u duhu vremena”. U četvrtak je kazao da postoji otpor reformama među nekim sebičnim članovima Kurije. Neki se opiru otvoreno, neki potajno, a neki licemjerno, rekao je Franjo.

“Ali imamo i pakosni otpor. Takav tip dominira u izobličenim umovima i pojavljuje se kad vrag potakne zle namjere i skriva se, često u janjećoj koži, iza riječi samoopravdanja i utjehe u tradiciji”, rekao je.

Nije to facelifting

“Reforma se ne može gledati kao nekakav ‘facelifting’, kao uklanjanje bora plastičnom operacijom. Draga braćo, nisu bore ono o čemu trebamo brinuti u Crkvi, nego mrlje”, naglasio je Franjo.

Članove Kurije pozvao je da budu manje opterećeni vlastitim karijerama i posvete se više duhovnoj obnovi, poniznosti i trezvenosti. Rekao je i da treba prestati sa starom birokratskom praksom promoviranja nekoga kako bi ga se uklonilo s puta.

U svom je govoru poručio da treba dovesti više laika i laikinja u vatikanske institucije, uključujući i čelna mjesta.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj