PRIGODAN PROGRAM U KINU ‘MEETING POINT’: Sjećanje na Šibu Krvavca

Dan Hajrudina Šibe Krvavca poseban je program kojim Udruženje rediteljica i reditelja u BiH obilježava rođendan jednog od na­jvećih bh. filmskih autora, a ovaj će put biti održan danas u kinu Meeting Point pod nazivom “Sjećanje na Šibu”.

Udruženje rediteljica i reditelja u BiH, u saopćenju za javnost, Šibu Krvavca naziva majstorom žanra i jednim od najgledanijih reditelja na svijetu koji je možda, od svih živih i mrtvih autora u BiH, najbolji uzor u današnjim uslovima filmske industrije.

– Svo­jom snažnom autorskom ličnošću, spojenom s rijetkom zanats­kom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog anagažovanja publike, a ne slavljenja ove ili one ideologije, donio je potpuno novu vrijednost u ex-Yu i bh. kinematografiju – ističe se u saopćenju.

U cjelodnevnom programu priređenom povodom 90. rođendana tog reditelja, bit će prikazan gotovo cjelokupan njegov opus, što uključuje i četiri restaurirana igrana filma koje je skladu sa svjetskim standardima restaurirao Filmski centar Sarajevo te njegovi dokumentarci i kratki filmovi.

U okviru Dana bit će predstavljena i radna verzija Monografije Hajrudinu Šibi Krvavcu.

Na ovaj način Udruženje rediteljica i reditelja u BiH nastavlja jasno naglašavati važnost reditelja u bh. kulturi i njihov tra­jni uticaj jer su oni ti koji tvore ne samo kulturnu nego i socijalnu sliku nekog društva, ali, zbog prirode posla, nisu jasno vidljivi.

– Osim što slavi filmsku umjetnost, Dan Šibe Krvavca i dalje podsjeća na važnost ovog autora i želi inspirisati nove generacije koje gotovo uopšte nisu upoznate sa jednim od najznačajnih bh. umjetnika – navodi se u saopćenju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj