STIŽE 125 MILIONA DOLARA IZ RUSIJE! BiH jedina zemlja bivše SFRJ koja će SSSR-ov dug naplatiti u novcu, a ne u robi

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potvrdio je Srni da je u toku usaglašavanje datuma za potpisivanje ugovora sa predstavnikom Vlade Ruske Federacije u vezi sa klirinškim dugom, istakavši da očekuje da će se to dogoditi u januaru.

“S naše strane učinili smo sve da što prije završimo potrebne zakonske procedure da bismo obezbijedili uslove za potpisivanje sporazuma s Ruskom Federacijom koji će omogućiti isplatu klirinškog duga BiH u novcu. Zahvalni smo ruskoj Ambasadi u BiH koja je dala punu podršku da se ispune svi tehnički uslovi da realizujemo potpisivanje ovog sporazuma”, rekao je Bavanda.

Iznad politike

On je dodao da posebnu zahvalnost duguje vlastima Ruske Federacije koje su omogućile da BiH bude jedina zemlja bivše SFRJ koja će ovaj dug naplatiti u novcu, a ne u robi, kao što je to bio slučaj s ostalim državama.

Prema njegovim riječima, Ruska Federacija prihvatila je način raspodjele koji proističe iz Zakonu o raspodjeli, namjeni i korišćenju finansijskih sredstava dobijenih po Aneksu “C” Sporazuma o pitanjima sukcesije, te su obavljene konsultacije sa entitetskim vladama koje su dale svoju saglasnost da bi bile završene procedure koje prethode potpisivanju sporazuma.

“Važno je da smo se u ovom procesu izdigli iznad politike i da smo uz unutrašnje konsultacije i dogovore, te uz dobru volju Ruske Federacije došli do rješenja koje je povoljno za sve u BiH”, naglasio je Bavanda.

Poljoprivrednici prioritet

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će isplata ovogodišnjih dugova za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima biti prioritet kada budu na raspolaganju sredstva od ruskog klirinškog duga.

“Ova sredstva treba da budu uplaćena u narednih nekoliko sedmica, s obzirom na to da nakon 8. januara treba da bude potpisan sporazum između ministarstava finansija BiH i Ruske Federacije”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Narodnoj skupštini, prenosi Srna.

Ona je ocijenila da nije realno očekivanje da za agrar bude izdvojeno 97 miliona KM kako su tražili poljoprivrednici, te da je za 2017. godinu planirano 60 miliona KM.
Prema važećim zakonski propisima, oko 125 miliona američkih dolara od naplate klirinškog duga biće podijeljeno Federaciji BiH 58 odsto ili 72.591.543,94 američkih dolara, Republici Srpskoj 29 odsto ili 36.295.771,97 dolara, institucijama BiH 10 odsto ili 12.515.783,44 dolara i Brčko distriktu tri odsto ili 3.754.735,03 dolara.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao je ukaz prema kojem će Rusija platiti BiH 125 miliona dolara na ime otplate dijela duga Sovjetskog Saveza prema SFRJ.

 

(Global CIR/Oslobođenje)

Komentiraj