TIMOTHY LESS IZNOSI PRIVATNE STAVOVE! Nema prekrajanja granica na Balkanu!

Britanski ambasador u BiH Edward Ferguson prokomentario je za Slobodnu Bosnu tekst bivšeg britanskog diplomateTimothyja Lessa o prekrajanju granica na Balkanu objavljen u Foreign Affairsu.

Bivši britanski diplomati Timothy Less uzburkao je političku scenu regiona svojom sugestijom Zapadu da promijeni politiku prema Balkanu na način da se ponovo prekrajaju granice na Balkanu uspostavom velike Srbije, velike Hrvatske i velike Albanije. Svoje stavove izložio je u autorskom tekstu objavljenom u Foreign Affairsu i, potpuno očekivano, tekst je dobio veliki publicitet u regionu, naročito u hrvatskim i srpskim medijima.

Ali stavovi Lessa, tog bivšeg britanskog diplomate, ni na koji način ne odražavaju zvanične stavove britanske Vlade niti zapadnih država općenito. Dapače, britanski ambasador u BiH Edward Ferguson u ekskluzivnoj izjavi za Slobodnu Bosnu rekao je da je analiza manjkava, a da je Less bivši uposlenik koji trenutno nema nikakvog dodira sa oblikovanjem zvanične politike Velike Britanije.

“Ovo su stavovi bivšeg uposlenika koji više ne radi za Vladu Ujedinjenog Kraljevstva. Ova analiza prepuna manjkavosti ni na koji način ne predstavlja razmišljanja Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Ujedinjeno Kraljevstvo je snažno posvećeno suverenitetu, teritorijalnom integritetu i političkoj nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalja u regionu. Nema prekrajanja granica na Balkanu“, istakao je u razgovoru za Slobodnu Bosnu britanski ambasador Edward Ferguson.

 

 

(Global CIR/Slobodna Bosna/Vijesti.ba)

Komentiraj