OTETI LIBIJSKI AVION PREUSMJEREN NA MALTU! Britanski mediji: Iza otmice aviona stoje ‘lojalisti pukovnika Gaddafija’

Avion Airbus A320 na unutrašnjem letu u Libiji, sa 111 putnika i sedam članova posade, je otet i preusmjeren na Maltu, gdje je sletio u petak, javili su ranije malteški mediji. Avio je letio iz Sebhe u jugozapadnoj Libiji do prijestolnice Tripolija.

Malteški premijer Joseph Muscat potvrdio je da je u toku oslobađanje druge grupe putnika od 25 ljudi, nakon što je prvih 25 putnika, žene i djeca, oslobođeno iz aviona koji je danas na unutrašnjem letu u Libiji otet i preusmjeren na Maltu.

Jedan od otmičara je ponovio kako je pobornik Gaddafija te rekao da je spreman osloboditi 111 putnika, ali ne i sedam članova posade, prenosi Al Jazeera.

Britanski mediji javljaju da su, prema nepotvrđenim informacijama, otmičari libijskog aviona Airbus A320 “Afriqiyah Airlines”, lojalisti pokojnog pukovnika Muamera al-Gadafija. Otmičari, su prisilili avion da sleti na Malti, i pustili su većinu putnika, ali ne i članove posade niti pripadnike libijske neokolonijalne vlade.

RT javlja da su otmičari pripadnici grupe Al-Fatah al Džedida koja je lojalna Muameru al-Gadafiju. Pisali smo ranije o uspjesima ove grupe u borbi protiv snaga libijske neokolonijalne vlade, ali Zapadni mediji nikada nisu prenijeli takve informacije.

Sada, sasvim iznenada, i britanski list The Sun piše kako je ova grupa imala uspjeha u oslobođenju pojedinih gradova u Libiji. Još nemamo informacija koji su zahtjevi otmičara.

 

 

(Global CIR/Princip/Agencije)

Komentiraj